avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu salariata sarcina cu risc
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu salariata sarcina cu risc

Buna ziua,

O salariata gravidă care are o sarcina cu risc de ce tip de concediu va putea beneficia până când intră în prenatală?

Poate beneficia de concediu medical de risc maternal si daca da pe ce perioada se acordă si care este indemnizația?

Care sunt obligațiile angajatorului in aceasta situatie?

Ce documente va trebui să aducă salariata.?
Mentionez ca perioada de prenatal conform investigațiilor medicale va începe la jumătatea lunii noiembrie ă.c., salariata urmând să nască cu aproximație pe data de 10.01.2019.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: madalina bobeica , utilizator 13:04, 13 August 2018
1. Poate beneficia de:
- concediu de risc maternal pe o durata maxima 120 de zile.

2. OUG nr. 96/ 2003
Art. 5
(1) Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e), in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
(2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.

Art. 9 In cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Art. 12
(1) Pentru salariatele care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c) si d) si isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
(2) Medicul de medicina muncii stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
(3) Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective.

Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate din 05.01.2018
Sect. a 6-a Concediul și indemnizația de risc maternal
Art. 49. -
Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 50. -
Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

Art. 51. -
Cuantumul brut lunar al indemnizației de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 52. -
Indemnizația de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 53. -
Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de asigurare.

3. Detalii gasiti aici
- www.avocatnet.ro/forum/discu...

- www.avocatnet.ro/forum/discu...
Multumesc pentru informatii! Doresc sa va mai intreb daca angajatorul beneficiază de reduceri la plata indemnizații pentru concediu medical oferit salariatei gravide înainte cu puțin timp de a intra în concediu prenatal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Andreeapetruta1988 Andreeapetruta1988 Buna ziua!sunt insarcinata in saptamana 16,imi pot lua medical acum pana intru in prenatal?ma doare spatele si nu mai pot lucra din cauza ca lucrez 13 ore ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal-in ce conditii? cocochannel cocochannel Stiu ca necunoasterea legii nu ne absolva de efectele ei,dar... Pe scurt,sint insarcinata in 5 luni,mi-am anuntat patronii- verbal-de acest lucru imediat ce ... (vezi toată discuția)