Sunt in urmatoarea situatie: urmeaza sa divortez de sotie si ne dorim o impartire corecta a bunurilor comune. Am inteles ca se poate face la notar.
Pe langa alte bunuri imobile, avem si o suma importanta de bani, provenita din vanzarea unei proprietati comune.
Avand in vedere ca eu am bunurile imobile pe numele meu, si fiind plecat din tara in acea perioada, am acceptat ca suma provenita din vanzare sa fie depusa in contul personal al sotiei mele. Mi s-a parut firesc atunci. Si nu ne-am atins de acei bani, in ideea ca ne cumparam o casa in zona nord a Bucurestiului.
Acum insa, vorbind cu sotia mea despre acel cont, imi spune ca suma din cont nu mai este nici 50% din valoarea intiala, ea "cheltuind diferite sume pe fel de fel de cheltuieli, ea calatorind in interes de afaceri si avand cheltuieli, etc". Imi spune ca nu are facturi sau bonuri, ci "pur si simplu s-au cheltuit banii".
Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac la notar, cand se vor imparti bunurile, pentru a recupera suma disparuta, pentru ca ea nu poate justifica sumele cheltuite, si eu nu pot stii pe ce s-au cheltuit.
E vorba de o suma de peste 50.000 Euro si sunt convins ca i-a ascuns undeva, ca sa nu intre la impartirea la notar.
Ati afirmat : "... am acceptat ca suma provenita din vanzare sa fie depusa in contul personal al sotiei mele ... ".
In situatia in care considerati ca sotia s-a folosit in mod "abuziv" de "suma" respectiva, va trebui sa demonstrati acest aspect in fata instantei de judecata.
Adresati-va instantei de judecata, in vederea impartelii.
Actiunea de partaj poate fi promovata oricand.
Ceea ce caracaterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi codevalmasi nu are individualizata o cota-parte ideala, abstracta, matematica , din dreptul de proprietate.
Aceasta urmeaza a fi determinata prin partaj.
Instrainarea unui bun , in timpul casatoriei,poate fi demonstrata.
Unele aspecte pot fi atestate prin declaratii de martor.
De vreme ce intre dvs si sotia dvs sunt grave neintelegeri, este greu de crezut ca veti partaja bunurile pe cale notariala, amiabila.
Instanta de judecata poate stabili cote de contributie diferentiate, rasturnand prezumtie de contributie egala, la dobandirea bunurilor comune.
Rasturnarea prezumtie de contributie egala poate fi realizata prin orice mijloc de proba, prezumtia nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.