avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu nastere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu nastere copil

Buna ziua,
Firma la care lucrez imi spune ca nu imi acorda 5 zile libere pt nasterea bebelusului deoarece ei nu acorda decat 3 zile .Intrebarea mea este:
Firma poate modifica perioada zilelor libere platite acordate daca legea spune ca am dreptul la 5 zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 17 August 2018
5 zile, angajatorul nu poate acorda mai putin, e un abuz ce face.
1. Nu exista niciun text de lege , aplicabil sectorului privat, care sa va dea dreptul la 5 zile libere platite pentru nasterea copilului.

2. art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel, modul de acordare si numarul de zile libere platite pentru evenimente familiale se acorda doar daca angajatorul le are prevazute in ccm aplicabil sau in Regulamentul intern.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Legea nr. 210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Ionita Cristina Avocat, Avocat
Sunt doua situatii diferite , dar care se refera la acelasi eveniment ...


P.s.
Ati facut copy-paste de pe un raspuns dat pe alt topic:

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cred ca utilizatorul se refera la concediul paternal, nu la dispozitiile din codul muncii. In acel topic ati dat un raspuns complet.

Alte discuții în legătură

Concediu îngrijire copil pentru tata Seceanu marius Seceanu marius Buna ziua. Am si eu o intrebare : tați pot beneficia de concediul prenatal daca nu am acte cu femeia care am copilul? (vezi toată discuția)
De cate zile libere platite pot beneficia ca tata la nasterea copilului? krysss krysss Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti de cate zile libere platite pot beneficia la nasterea copilului si daca am facut o data de cursul de puericultura acum 8 ani ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere copil Adi20000 Adi20000 Bună ziua La nașterea primului copil cate zile libere are tatăl dreptul? Angajatorul zice ca 3 zile și mi-a prezentat o hârtie unde scrie ca 3. Tot ... (vezi toată discuția)