avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiu potential
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiu potential

buna ziua!
In 2007 am fost inscris la pensie de invaliditate grd. II pe baza urmatoarelor elemente:
-stagiu complet de cotizare 35 ani
-total stagiu de cotizare realizat 8 ani, 5 luni, 21 zile
-stagiu potential 26 ani, 6 luni, 9 zile
Mi s-a precizat ca potrivit legii 19/2000, art. 59 alin. 1 stagiul potential s-a determinat "ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate".
Ulterior, in 2009, am fost trecut din gradul II in gradul III de invaliditate, fiind stabilit un stagiu total de cotizare realizat de 10 ani, 8 luni, 9 zile (fiind valorificata perioada cat am beneficiat de pensie de invaliditate de gradul II). Mi s-a spus ca asa prevedea legea 19/2000. S-a stabilit apoi un stagiu potential de 24 ani. Bineinteles ca punctajul a scazut.
Am stat in gradul III de invaliditate pana in 2012 cand am fost trecut inapoi in gradul II de invaliditate, mentinandu-se elementele din 2009, anume:
-stagiu complet de cotizare prevazut de lege 35 ani
-total stagiu de cotizare realizat 10 ani 8 luni 9 zile
-stagiu potential acordat 24ani
Punctajul a crescut peste nivelul di 2009 dar nu a mai ajuns la nivelul din 2007.
Nelamurirea mea este daca stagiul potential acordat in 2012 este corect acordat, tinand cont ca in 2012 era in vigoare legea 263/2010 care la Art. 75.prevedea ca -" (1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate."
Prin stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate nu se intelege stagiul de cotizare realizat pana la data deschiderii drepturilor de pensie de invaliditate care in cazul meu este anul 2007. Prin urmare ar rezulta un stagiu potential la fel ca cel din 2007, respectiv 26ani 6 luni 21 zile deci ar rezulta un punctaj mai mare decat cel stabilit ultima oara.
In acest caz ce e de facut?
Mentionez ca sunt nascut in 1976.
Multumesc tuturor celor ce imi pot da un raspuns corect!

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate VeroRAM VeroRAM Buna seara . As avea o intrebare. In anul 2010 am iesit in pensie de invaliditate cu 580 de lei fiind incadrat in gradul 2 . Cu toate ca eram bolnav in 2012 ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)
Nelamurire privind pensia de invaliditate ionelasandu ionelasandu Am o mare dilema cu privire la vechimea in munca acordata in urma pensiei de invalididate de gradul II.Mentionez ca mama are varsta de 51 de ani ,ani lucrati ... (vezi toată discuția)