avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari care exploateaza un put
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari care exploateaza un put

Asociatia de proprietari care exploateaza un put , doar pentru consumul casnic al locatarilor este un furnizor de utilitati publice?
Asociatia este obligata sa incheie conventii individuale cu proprietarii?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:48, 21 August 2018
Cine este proprietarul putului?
Atata timp cat il exploateaza numai pentru consumul propriu al proprietarilor nu se poate considera ca este furnizor de utilitati publice.
Pe de alta parte fiecare proprietar detine o cota din put (parte comuna), prin urmare asociatia doar "gestioneaza" utilizarea putului, nu il "exploateaza" in scop comercial, nu este furnizor de apa pentru proprietari, nu il are in proprietate.
Putul a fost al dezvoltatorului imobiliar si dupa vanzarea integrala a proiectului l-a predat asociatiei de proprietari nou infiintata!
Cu ce titlu l-a predat asociatiei?

Pentru a fi furnizor de utilitati publice ar trebui sa isi infiinteze o societate comerciala.
Nu m-a interesat in mod special legea cu utilitatile publice dar asociatiile de proprietari nu imi amintesc sa fi avut acest drept.
In schimb, conform legii, asociatia de proprietari poate infiinta o societate comerciala si va plati si impozit.

Oricum, pe de alta parte, cei care locuiesc acolo sunt si membrii ai asociatiei si din acest motiv ar fi discutabil sa se ia bani de la membrii de catre cel care trebuie sa administreze si nu sa perceapa bani.

Cereti xerox asociatiei dupa actul respectiv si mergeti la avocat pentru o analiza juridica atenta a tuturor aspectelor inclusiv a actelor.
Daca asociatia ar fi furnizor de utiliati publice absolut toate cheltuielile legate exploatarea putului s-ar regasi in costul 1 mc de apa ,dar la noi nu este asa.Va atasez regulamentul de calcul:
Stabilirea costului apei

Costul apei este compus din:
- tariful plătit la ANAR în baza abonamentului de utilizare a resursei de apă
- costul curentului electric consumat de gospodăria de apă
- costul abonamentului de mentenanță a stației de tratare a apei
- costul analizelor fizico-chimice și microbiologice periodice și ocazionale
- costul consumabilelor stației de tratare a apei

Costul unui mc de apă se stabilește prin însumarea celor de mai sus facturate într-o lună și împărțirea la consumul de apă din luna respectivă înregistrat de contorul general.
-----
Tot la capitolul apa avem suplimentar costuiri la cota indiviza : inprejmuire put , denisipat putul , vopsit bazin colector, , bobinat pompe , verificare si revizii pompe , etc

La canalizare acelasi lucru:
Stabilirea costului canalizării

Costul canalizării este compus din:
- costul evacuării apei uzate facturat de Apanova
- costul curentului electric consumat de pompele de ape uzate
- costul vidanjării periodice și ocazionale

Costuri suplimentare la cota indiviza : desfundat tevi , bobinat pompe apa uzate , etc

Daca eram la Apa Nova plateam apa la metru cub sau la cota indiviza?Daca esti furnizor rezulta un pret unic valabil pentru toti consumatorii!

Alte discuții în legătură

Canalizare comuna. aderarea la asociatia de proprietari. ket2100 ket2100 Am infiintat o asociatie de proprietari pe o strada de duplex-uri in localitatea Floresti, jud. Cluj. Ne-a fost foarte greu pentru ca o perioada de timp toti ... (vezi toată discuția)
Cat costa metru cub de apa calda si metrul cub apa rece in bucurestiul anului 2014 ContSters241026 ContSters241026 Membru asociatie de proprietari din Bucuresti 30.04.2014 Buna ziua tuturor va intreb . Cat costa un metru cub de apa calda cu tot cu tva ? ... (vezi toată discuția)
Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)