avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termen achitare amenda auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termen achitare amenda auto

Bună ziua! În condițiile modificării legii și creșterii termenului de achitare de la 48 de ore la 15 zile, dacă pe procesul verbal scrie ” se poate achita în cel mult două zile lucrătoare ”, poate fi acest proces verbal atacat din aceasta cauză? Menționez că amenda a fost achitată deja în baza dezinformării de pe procesul verbal. Procesul verbal nu a fost semnat si a fost livrat pri postă. Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: bissy_ralu , utilizator 12:17, 23 August 2018
Cautati alte motive pentru a contesta procesul verbal,
Buna ziua, cand a fost emis procesul verbal de contraventie? Potrivit art.21 din Legea 203/20.07.2018, privind masurile de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale si de modificare a OG 2/2001 : (1) Pentru procesele-verbale întocmite anterior intrării în vigoare a prezentei legi, aplicarea și executarea sancțiunii contravenționale se supun prevederilor legale în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare.

Legea a fost publicata in M.of. din 25.07.2018, dar, potrivit art.24 din Lege, aceasta intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii in M.of. , data de la care se va abroga termenul de 48ore, fiind inlocuit cu cel de 15 zile.

Astfel, modificarile nu sunt inca in vigoare, ati facut bine ca ati achitat in 48 ore amenda. In orice caz, mentionarea gresita a termenului de achitare ar fi atras nulitatea relativa a procesului verbal, fiind conditionata de dovedirea unei vatamari prin aceasta mentionare gresita.

De la 1 ianuarie 2019 se aplica prevederea cu 15 zile la plata amenzilor de circulatie.
Buna ziua,
potrivit Art. 24. din Legea 203/2018-
Prezenta lege intră în vigoare în termen de 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepția art. 1-17 care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019.

Termenul de 15 zile este prevazut la art.20 pct.4 din Lege, deci apreciez ca intra in vigoare in 30 de zile de la publicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda constructie/consolidare fara autorizatie aceste amenzi ... cotogigi cotogigi Amenda constructie/consolidare fara autorizatie Aceste amenzi pot fi platite jumate din minimul amenzii ca am primit una si nu gasesc nicaeri unde sa fie ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea achitării a jumătate din minimul contravenției mariusbunga mariusbunga Noua lege 203/2018 care modifica Ordonanța 2 privind contravențiile prevede posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii! Întrebarea e: ... (vezi toată discuția)
Plata amenda in 48 ore de la primirea comunicarii hotararii judecatoresti verax4me verax4me Am avut o amenda ( pt. viteza si lumini neaprinse) in valoare de 406 ron, deci 203 Ron in 48 ore. Am decis sa fac o contestatie la judecatorie , contestatie ... (vezi toată discuția)