avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... activitate suspendata - mamici revenite din cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

activitate suspendata - mamici revenite din cic

Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Pe data de 10 ianuarie 2010, copilul acestei salariate implineste 2 ani, dar activitatea societatii este in continuare suspendata.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru ca aceasta mamica sa poata beneficia de somaj.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:06, 7 Noiembrie 2009
II puteti desface c.i.m. pentru motive care nu tin de persoana salariatului , astfel va putea beneficia de somaj.
Codul Muncii
ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
#B
ART. 66
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.
ART. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
ART. 73
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
ART. 74
(1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
ART. 75
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
Codul muncii se completeaza cu Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010):
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare femeie insarcinata??? este posibil liliua2008 liliua2008 Buna ziua!!! Va rog sa-mi spuneti daca o firma isi restrange activitatea si este nevoita sa disponibilizeze o femeie insarcinata, care deja a anuntat ... (vezi toată discuția)
Reorganizare-desfiintare post vikipatru vikipatru In urma reorganizarii, s-a decis desfiintare postului meu. AGA dateaza 03/10/2008, mi-a fost aduss la cunostinta acest fapt, ca sunt concediata 06/10/2008. ... (vezi toată discuția)