avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA depasire plafon 35000euro din sept 2008 depistat la ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

depasire plafon 35000euro din sept 2008 depistat la controlul fiscului in noiembr2

sint administrator la o firma comerciala sc
in noiembrie 2009 la controlul financiar a gasit ca am depasit plafonul de 35000 euro si au clculat tva plus majorari in valoare de 250 milioane lei vechi ce posibilitati am in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: SC DELTA EXPERT CONSULT SRL , Consultant resurse umane 20:57, 19 Noiembrie 2009
posibilitatea sa le platiti altceva nu exista
cu parere de rau , va pot da doar temeiul legal in baza caruia s-a stabilit obligatia de plata a tva + majorari
Firma avea obligatia ca in 10 zile de la depasirea plafonului sa se declarare platitor de tva ; nu s-a intimplat asa si cei de la control au aplicat corect urmatoarele :

(2) În sensul art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, în cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, în termenul prevăzut de lege, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:

a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele fiscale competente înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioadă cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale. Totodată, organele de control vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxă conform art. 153 alin. (7) din Codul fiscal;

b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată.

Ar mai fi de vazut daca cifra de afaceri contine operatii exceptate de la calculul plafonului de 35000 euro ; uitati care sint :

(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:

a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă;


b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

sa traduc :
- daca ati vindut vreu mijloc fix, acesta nu intra in baza impozabila
- daca ati livrat intracomunitar auto , nu intra nici acesta

Altfel, din pacate , nu se mai pot schimba concluziile raportului de inspectie .

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Salut,
In sep.2008, la depasirea plafonului cine se ocupa la propriu de contabilitatea societatii dumneavoastra?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva mariantudor mariantudor Am o intreprindere ind. si am primit o inspectie fiscala pe data de 5/10/2010 care a constatat ca veniturile din incasari + subventia in anul 2008 au depasit ... (vezi toată discuția)
Cabinet individual stomatologic elicoidal elicoidal la 31.12.2011 CMI a depasit cifra de afaceri de 35000 euro devine platitor de tva? sau este scutit indiferent de cifra de afaceri? mentionez ca de la ... (vezi toată discuția)
S-au incalcat prevederile contractului? cris2279 cris2279 Cazul este urmatorul: in 2007 firma X inchiririaza niste spatii de birouri de la firma Y-contract semnat pe 11.09.2007.Aici se stipuleaza ca trebuie sa se ... (vezi toată discuția)