avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli grave în organizarea şi funcţionarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli grave în organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari

Vă rog frumos dacă mă puteţi ajuta cu formularea unei acţiuni in justiţie pentru nereguli grave in asociaţia de proprietari din care fac parte şi anume :
-nerspectarea legii in ce priveşte afişarea la avizier a hotărârilor comitetului executiv ... cred că în realitate aceste hotărâri nu există sau dacă există sunt făcute de faţadă
- neconvocarea la adunări generale ( care nu s-au ţinut în fiecare an), a tuturor proprietarilor ( mă refer la cei din scara mea ), chiar dacă se pretinde că la acele adunări au fost prezenţi după prima convocare peste 100 (!!) de persoane, iar locul de desfăşurare ar fi fost in holul blocului unde îşi are sediul asociaţia (un spaţiu de 2mx3m) ..sunt de fapt documente false pentru a acoperi faptul că în realitate nu au fost ţinute adunări generale...listele cu semnăturile celor prezenţi la adunare sunt doar o înşirurie de nume cu indicarea unui bloc si cu semnătură , fără să aibă vreo specificaţie că sunt semnăturile celor prezenţi la adunarea generală de la o anumită dată !!
- convocarea la însistenţele mele a unei aşa zise adunări generale doar cu proprietarii din scara unde locuiesc eu - ni s-a spus că aşa se fac adunările generale ptr că fiecare scară are problemele ei !! ( practic o şedinţă de scară care nu a îndeplinit condiţiile de prezenţă la prima convocare şi care apoi nu a mai fost convocată !!)
- nu ştim cine şi când aprobă cheltuielile care apar pe listele de plată afişate lunar precum şi care sunt salariile şi indemnizaţiile plătite de asociaţie... nu suntem consultaţi şi nu ni se cere aprobarea, aşa cum prevede legea
- preşedintele asociaţiei este "marionetă", nu cunoaşte legea , a fost numit de administrator şi de comitetul executiv ...comitetul executiv este alcătuit din persoane care nu cunosc legea şi aprobă tot ce spune administratorul
- am făcut câteva sesizări în acest sens la asociaţie şi apoi la compartimentul asociaţii de proprietari din cadrul primăriei , dar acest demers nu a avut niciun rezultat pozitiv...dimpotrivă , comitetul executiv "mi-a sărit în cap",iar administratorul încearcă acum să scoată din asociaţie scara în care locuiesc printr-un demers de genul : returnează fondul de reparaţii la proprietarii din scara mea ( fără ca aceştia să fi depus cereri în acest sens) şi le spune că se desfiinţează asociaţia şi că trebuie să ne facem asociaţie de scară !!
E o situaţie destul de complicată deoarece administratorul este ca şi patronul asociaţiei ...mai sunt câţiva vecini din scara mea care văd aceste aspecte şi sunt revoltaţi, dar fiind doar câţiva nu există şanse prea mari de rezolvare a acestei situaţii decât printr-o acţiune în instanţă
Cel mai recent răspuns: olimpiaJ , utilizator 14:03, 29 August 2018
Daca aveti utilitati separate ar fi recomandat sa va separati de asociatie si sa va infiintati asociatia pe scara, va administrati mai bine.
Cu actiunea in instanta este dificil de anticipat solutia hotarata de judecator.
Este bine ce scrie domul moderator, insa daca mai aveti sustinatori, ar fi bine sa va adresati la un cabinet de avocatura. Tot ceea ce dvs. ati scris mai sus - Nereguli grave în organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari , ar trebui sa si probati - de altfel avocatul o sa va ceara acelasi lucru, apoi martori, etc.
Desprinderea de actuala asociatie nu ar fi o problema foarte grea, insa trebuie sa aveti bransamente separate la furnizorii de apa-canal si termoficare, apoi sa aveti oameni pregatiti sa faca aceasta munca la asociatie: 3 oameni - membri ai com. executiv, cel putin unul , membru al comisiei de cenzori, un administrator. Tot acesti oameni ar trebui sa se ocupe de intreaga actiune de desprindere si incheierea unui protocol de desprindere de vechea asociatie. Cel mai important este vointa majoritatii vecinilor dvs. pentru infiintarea unei as. prop. numai pe scara dvs.
Mult succes!
Susţinători privind separarea de asociaţie sunt puţini şi încă mai există câteva apartamente care nu au apa rece contorizată separat ( 3 apartamente) ... restul proprietarilor au contorizare individuală la toate utilităţile , râmânând la comun factura de electricitate pe casa scării si plata femeii de servici care este angajata asociaţiei ... dar nu toţi proprietarii doresc să se separe de asociaţie ( se pare că nu îi deranjează neregulile de la asociaţie , deoarece ca şi mulţi alţi proprietari nu cunosc legea şi nu îşi bat capul cu aceste aspecte, pur şi simplu plătesc sumele ce apar pe lista de plată , eventual mai comentează că ar fi prea mari şi totul se opreşte aici)

Eu personal aş dori să ies din asociaţie şi să plătesc doar factura de electricitate pe casa scării, taxa de curăţenie pe casa scării şi când este nevoie reparaţiile ce se efectuează la părţile comune ( nu le intermediază asociaţia, noi propreitarii ne ocupăm de reparaţii şi întreţinere a spaţiilor comune).

Încă un aspect : eu nu am încheiat vreun acord de asociere cu asociaţia de proprietari, chiar dacă legea prevede acest aspect...deci nu am semnat nimic... am plătit la comun utilităţile pâna m-am separat prin contorizări individuale şi momentan mi se pare incorect să plătesc salarii şi indemnizaţii (care nu sunt deloc mici) pentru asociaţie în condiţiile în care nu mi se respectă dreptul la informare şi la decizie, administratorul fiind cel care decide tot ce se face în asociaţie , iar pentru scara noastră practic se ocupă doar de 2 facturi şi de încasarea banilor, de întreţinerea şi reparaţiile părţilor comune ne ocupă noi proprietarii.

-mesaje conexate-
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
cyan, moderator
Chiar daca nu ati facut cerere pentru a deveni membru in asociatia de proprietari aveti aceleasi obligatii ca orice proprietar membru.
Dorinta de a iesi din asociatie nu se poate indeplini, trebuie ca intrega scara sa iasa din asociatie si sa infiinteze o noua asociatie. Daca proprietarii nu doresc sa se asocieze, sa se gospodareasca singuri si sa isi apere drepturile, nu aveti ce face , trebuie sa va supuneti majoritatii.
Dar în situaţia în care n-au fost convocați legal toți membrii proprietari ai asociației la Adunările generale ale asociaţiei eu ce pot face ?( după documentele pe care doar mi le-au arătat sumar, fără să mi se elibereze o copie deşi am solicitat, ar fi doar 3 adunări ţinute în timp de 4 ani, de restul nu se ştie nimic - nu au fost anunţate , nu am nicio informaţie - iar dovezile sunt incomplete, fără convocatoare, semnături care sunt sub semnul întrebării).
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
olimpiaJ, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acțiune în justiție putem face dacă la asociația noastră nu s-a afișat niciodată la avizier nicio decizie a comitetului executiv ? flory_mr flory_mr Și în noua Lege nr. 196/2018, dar și în ne-abrogata Lege nr. 230/2007 (și în H.G. nr. 1588/2007) există stipulată obligația de a afișa la Avizierele ... (vezi toată discuția)
Desprinderea din actuala asociatie si infiintarea uneia noi jon_jery jon_jery Nu reusesc sa gasesc in legislatie clarificari in legatura cu aceasta problema: - in prezent blocul (cu o singura scara) face parte dintr-o asociatie mai ... (vezi toată discuția)
Refuzul președintelui asociației de a ne aproba desprinderea din asociația de proprietari zmarius zmarius Locatarii unei scări de bloc vrem să ne montăm apometre cu citire la distanță, dar președintele asociației de proprietari și administratorul nu sunt de ... (vezi toată discuția)