Am fost reclamați la ISC și la poliție în timpul renovării apartamentului și, în plus, țeava veche de încălzire a blocului a căzut la vecina. La ce ne putem aștepta?
Buna ziua, se da urmatoarea problema, am cumparat un apartament in care a trebuit sa renova. Ne-am documentat, am intrebat in stanga si in dreapta(am facut niste prize in plus, am bagat tevile de caldura prin mozaicul apartamentului) facand acest lucru fara autorizatie din partea primariei. Vecina de dedesubt a facut reclamatie la Inpectoratul judetean in constructii, precum ca am afectat structura de rezistenta a blocului. Un inspector a venit si in urma procesului verbal, reese ca noi avem incetare de lucrari si ca trebuie sa aducem un expert tehnic pt a vedea daca am afectat structura de rezistenta a blocului, si in acelasi timp inspectorul a dispus ca asociatia de proprietari sa inceapa dmersurile pt a face inspectie tehnica extinsa la tot blocul.
Intre timp pana sa vina acest inspector am taiat tevile de incalzire (veche) ce deservea toti locatarii (acestea fiind taiate de catre toti proprietarii , ramand doar in apartamentul nostru). Intre timp noi le-am taiat doar ca vecina ce locuieste in strainatate nu am instiintat-o de acest lucru, si in urma acestor taieri bucatile de teava ce era in planseu(adica dintre etaje) a cazut la ea in apartament. Noi am zis ca ii vom reface golurile facute. Dar doamna este o persoana ce ii place balacareala si cearta si nu o putem multumi nicicum.
A facut acum cred ca o sesizare catre politie,
Intrebarea mea este 1)daca ne lasa sa ii facem acele lucrari de astupat golurile ce sunt de la tevile de incalzire comune vecina doreste mai mult de atat??
2)De ce a facut sesizzare/plangere la politie, si ce se poate intampla?
Demos
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu stim cati proprietari au facut modificari in apartament incepand de la data de punere in functiune a imobilului.
Chiar si pt o podea cu linoleum se toarna o sapa de egalizare ( stiind ca sapele nu au rol structural).
Problema vine din utilizarea personalului necalificat, un personal calificat si responsabil nu ar fi lasat sa cada tevi de otel in apartamentul de la etajul inferior (cu riscul de a pune in pericol sanatatea persoanelor situate in apartament).
dl. Adrian Sulea sa va raspund :
1) poate nu am nevoie de autorizatie de constructie pentru cateva prize in plus, asa am crezut s ieu consultand legea,dar uite ca inspectorul a sustinut ca intrand si facand canale in pereti ar fi trebuit.
2)"am bagat tevile prin mozaicul apartamentului" -deasupra mozaicului este pusa gresie cu o sapa destul de generoasa. Parchetul din camere (2 randuri de parchet) a fost scos si s-a ajuns la placa- iar acela a fost nivelul de unde s-a plecat peste tot .
3)poate formularea mea nu a fost tocmai cea mai potrivita. Da ce se poate face politia in aceste cazuri? sa zicem ca asta ar fi fost intrebarea.
pentru 3.1 si 3.2 nu am ce sa va zic.
Dl. Grosuanatolie , nu ati inteles bine. cred ca nici formularea mea nu a fost cea mai buna.Nu prin mozaic, ci prin gresie, sapa, si mozaic.Am spus ca au fost puse pe planseu, n ca l-am si spart. Cred ca inainte de a raspunde la ceva, intrebati si apoi puteti spune daca este sau nu inventiva minetea. Un sfat , inainte de a afirma sau raspinde la un topic, culegeti informatii si apoi daca vreti sa ajutati cu ceva bine, daca nu puteti sa le tineti pt. dmv.
Personalul a fost unul calificat si cu experienta in domeniu ,
Multumesc pentru toate raspunsurile, mai putin pt cele ce au fost rautacioase in necunostinta de cauza.
1. Referitor la :
"... am bagat tevile de caldura prin mozaicul apartamentului ... " .
Spre stiinta, va detaliez, in sensul explicitarii deciziilor adoptate de catre inspectorul ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii) :
- Distanta dintre axele planseelor unui bloc este 2,80 m (metri) ;
- Planseele se incadreaza in categoria "structura de rezistenta a imobilului" ;
- Planseele sunt considerate ca si "parti comune indivize" ;
- Grosimea planseelor (la "bloc") este de 25 cm (centimetri), fiind confectionate din beton armat ;
- Grosimea MINIMA a unui "sistem de incalzire prin pardoseala" este de 13 cm (cu tot cu sapa de egalizare circulanta) ;
- Pe cale de consecinta, probabil, planseul (ca si structura de rezistenta) a fost afectat cu peste 50 % (!!!);
- In situatia in care a fost afectat "planseul" s-ar putea sa "ajungeti" la etajul inferior fara a utiliza "casa scarii" .
Va ceda fara a fi necesar un eventual cutremur ;
- Costul minim al unei expertize tehnice pentru un bloc de P+4 (efectuata de catre experti autorizati/acreditati) depaseste 4500 euro.
2. Referitor la :
"Da ce se poate face politia in aceste cazuri?" .
Efectueaza ancheta sub indrumarea "procurorului de caz".
Dosarul poate ajunge in instanta de judecata.
Practic, v-am raspuns in postarea anterioara.
Repet:
"De la "rezolvarea pe cale amiabila" pana la un "dosar penal" " .
Daca va 'intelegeti" cu vecinii si acestia retrag sesizarea depusa la Politie, se rezolva "pe cale amiabila".
In cazul in care doriti sa continuati aceasta discutie, in cadrul forumului, va rog sa reveniti cu informatii certe/punctuale.
1. Referitor la :
" ... intrand si facand canale in pereti ... " .
In situatia in care ati executat "canale" in peretii de rezistenta, cu certitudine era necesara o autorizatie de constructie (cine poate confirma "cat sunt de adanci" respectivele "canale" si ce efecte pot provoca ???) .
2. Referitor la :
"... am bagat tevile prin mozaicul apartamentului" -deasupra mozaicului este pusa gresie cu o sapa destul de generoasa. Parchetul din camere (2 randuri de parchet) a fost scos si s-a ajuns la placa- iar acela a fost nivelul de unde s-a plecat peste tot ... " .
In situatia in care nu ati "afectat" planseul ( "placa ") dintre etaje/niveluri, aceasta semnifica faptul ca veti avea, dupa realizarea noului sistem de "incalzire", o supraanaltare a placii de circa 13 cm (peste nivelul planseului).
Realizarea acestui "sistem" presupune, in mod direct, o sarcina/greutate suplimentara pentru planseu ("placa").
Pentru a demonstra faptul ca "suprasarcina nou creata" nu afecteaza structura de rezistenta a blocului, cu certitudine, era necesara o autorizatie de constructie.
3. REITEREZ specificarea : " ... sper ca aveti un contract de prestari servicii incheiat ... ".
Ma refeream la un contract/proiect de executie incheiat cu "constructorul".
EXISTA UN ASEMENEA CONTRACT ???
Existenta acestui "contract" v-ar pute exonera, in functie de conditiile/clauzele/drepturile/obligatiile/etc ... , mentionate in cadrul respectivului document.
4. Uneori, pe langa buna cunoastere a legislatiei romane in vigoare, in anumite spete (precum topicul deschis de dumneavoastra), sunt necesare si temeinice cunostinte tehnice.
5. Imi cer scuze, nu am vrut sa fiu rautacios.
M-am inspirat dintr-o terta postare.
6. In functie de raspunsurile dumneavoastra, actuala discutie poate continua in cadrul acestui forum.
Solutii ar putea exista, in sensul exonerarii dumneavoastra.
Sa incercam .
Sunt convins de faptul ca, dumneavoastra, personal, nu aveti nici o raspundere in ceea ce priveste solutia "tehnica" adoptata de catre "constructor" .