avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere promisiune bilaterala de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere promisiune bilaterala de vanzare cumparare

buna ziua,
ma intereseaza daca exista vreo procedura prin care se poate renunta la achizitionarea unui imobil, atata timp cat s-a semnat o promisiune de vanzare cumparare si este dat si un avans . Nu stiu daca am nimerit forumul exact
multumesc
Cel mai recent răspuns: ada2000 , utilizator 14:11, 1 Septembrie 2018
Se poate "renunta", daca ambele parti se pun de acord in acest sens. Daca numai una dintre parti doreste sa renunte, se ia in considerare clauza penala care, probabil, a fost cuprinsa in antecontract.
Buna ziua,
Si daca cealalta persoana nu doreste ce presupune clauza penala? Tin sa mentionez ca antecontractul nu a fost semnat la notar, ci doar intre noi 2 si martor era agentul imobiliar. Ma gandeam ca pierd avansul, dar sa ajung la penal deja ma speriati.

MihailZC a scris:

Se poate "renunta", daca ambele parti se pun de acord in acest sens. Daca numai una dintre parti doreste sa renunte, se ia in considerare clauza penala care, probabil, a fost cuprinsa in antecontract.

Nu este vorba de o sanctiune prevazuta de legea penala ci de o clauza prin care se prevad sanctiuni (civile)in caz de denuntare unilatetala etc
Se utilizeaza denumirea de clauza penala, dar in fapt este vorba de o clauza "penlizatoare". De regula un antecontract prevede ca daca vanzarea nu se mai perfecteaza din cauza cumparatorului, acesta pierde avansul iar daca nu se mai perfecteaza din cauza vanzatorului, acesta returneaza dublul avansului. Daca promisiunea nu a stabilit altceva, pierdeti avansul.
Multumesc pentru informatie la pierderea avansului ma gandeam si eu. Dar exista posibilitatea ca vanzatorul sa intreprinda alte actiuni impotriva cumparatorului ??
Multumesc Inca odata

MihailZC a scris:

Se utilizeaza denumirea de clauza penala, dar in fapt este vorba de o clauza "penlizatoare". De regula un antecontract prevede ca daca vanzarea nu se mai perfecteaza din cauza cumparatorului, acesta pierde avansul iar daca nu se mai perfecteaza din cauza vanzatorului, acesta returneaza dublul avansului. Daca promisiunea nu a stabilit altceva, pierdeti avansul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare imobl alice.elena60 alice.elena60 Buna seara. Am facut antecontract pentru vanzarea unui apartament ,pana la un anumit termen. Eu sunt vanzator, iar cumparatorul se imprumuta la banca, iar ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Precontract mihaela.tasulea mihaela.tasulea Cum functioneaza promisiunea de vanzare din precontract? Daca eu ca cumparator nu vreau sa renunt la cumpararea imobilului, vanzatorul trebuie sa ma dea in ... (vezi toată discuția)