avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repararea unei parti a acoperisului blocului.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repararea unei parti a acoperisului blocului.

Buna ziua!
Locuiesc intr-un bloc cu doua scari care are in total 32 de apartamente.
Cu cativa ani in urma,acoperisul blocului a fost mansardat in proportie de 75% de catre o parte din propietari,pe cheltuiala proprie,fara implicarea Asociatiei de propietari.Mentionez faptul ca propietarii celor doua apartamente de la ultimul etaj,au refuzat mansardarea terasei de deasupra apartamentelor lor la acea data din motive financiare,asa ca portiunea de acoperis in cauza a ramas nereparata(ultima portiune a acoperisului de sub tronsonul a celor 8 apartamente de pe partea dreapta a ultimei scari a blocului,in speta 25% din totalul acoperisului).
In prezent,cei doi si-au schimbat parerea si au cerut Asociatiei de propietari repararea portiunii de acoperis in cauza.
Pentru solutionarea cererii lor,Asociatia de propietari obliga numai pe cei 8 propietari de apartamente de pe partea dreapta a ultimei scari a blocului,exact tronsonul de scara ramasa fara acoperis mansardat, la plata integrala a costului reparatiei ultimului sfert al acoperisului.Administratorul a convocat nu Adunarea Generala a asociatiei pentru solutionarea cererii celor doi propietari de la ultimul etaj,ci a convocat la o sedinta in fata scarii,doar cei 8 propietari in cauza. Mai mult decat atat,Asociatia de propietari,nu a facut nicio licitatie publica in vederea selectarii celei mai bune oferte pentru executarea lucrarii ci a incredintat-o direct unei firme de constructii.
In aceasta speta,reparatia acestui ultim sfert de acoperis cade in sarcina tuturor celor 32 de propietari sau doar a celor 8 propietari ale caror apartamente sunt situate sub tronsonul de acoperis nereparat (respectiv etajele,3,2,1 si parter)? Este legala hotararea luata de Asociatie in urma convocarii a doar 8 membrii ai asociatiei (din care doar 6 au fost de acord)? Sper ca am fost destul de clar in explicarea spetei si in speranta primirii unui raspuns in conformitatea cu Lg230/2007 acualizata 2017,va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:47, 1 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrarile de mansardare executate cu ani in urma s-au facut cu autorizatie de construire?
Banuim ca acestea au fost achitate numai de catre proprietarii care se afla pe tronsonul acoperit de mansarda, mai putin de cei 8 care au ramas "neacoperiti".
Asociatia de proprietari nu este autoritate publica, nu organizeaza licitatii pentru lucrari, trebuie sa obtina cel putin trei oferte de lucrari si apoi se alege cea mai competitiva, chiar daca legea prevede selectie de oferte de multe ori nu se intampla asa, justificari se gasesc, dezinteres din partea conducerii asociatiei, nu exista firme suficiente, etc.
Problema este complexa, mansardarea initiala trebuia discutata si aprobata in adunarea generala, executata cu autorizatie de construire, parerea mea este ca nu a existat o AC deoarece primaria nu ar fi aprobat mansardarea partiala a blocului iar proprietarii nu si-au batut capul cu obtinerea AC.
Din punct de vedere legal mansarda trebuia construita cu AC pe intreaga suprafata iar la construire sa participe toti proprietarii proportional cu cota parte indiviza.
Relatati ca a fost deja selectata o firma de constructii, exista autorizatie de construire?
Fara AC exista riscul ca dupa construire sa fie data o amenda iar mansarda sa fie demolata.
Va multumesc pentru raspuns.
Aveti dreptate,lucrarea de mansardare efectuata de vecini nu a fost discutata si adoptata in adunarea generala a asociatiei de propietari si nici nu a fost construita cu AC.
Mai mult decat atat,costul acestei lucrari nu a fost platit de toti ceilalti 24 de propietari; doar 22 de propietari au suportat costurile lucrarii de mansardare.
La momentul respectiv si pentru lucrarea de mansardare a tronsonului celor 8 "neacoperiti" nu exista o AC.
Totusi intrebarea care doare cel mai tare,este urmatoarea: Costul acestei lucrari de mansardare a ultimului tronson neacoperit,trebuie sa fie suportat de toti cei 32 de propietari sau doar de catre cei 8 "neacoperiti" ?
Inca o data , va multumesc frumos anticipat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contributia tuturor este justificata in conditiile in care se fac reparatii la parti comune existente si nu la construirea de noi parti comune.
Explicatia este simpla, mansarda nou construita nu se afla in partile comune din actul de proprietate si nici in cartea tehnica a imobilului. Din acest motiv nu pot fi obligati proprietarii sa plateasca, in schimb pot fi obligati sa plateasca reparatia unei parti comune existente conform cartii tehnice a imobilului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu a facut nicio licitatie publica in vederea selectarii celei mai bune oferte

Asociatia de proprietari nu alege operatorul economic prin licitatie publica
Dispozitia in vigoare prevede ca administratorul aduna ofertele operatorilor economici,urmand a se realiza selectie de oferte in care se analizeaza calitatea,timpul de executie,costurile urmand a fi acceptata oferta operatorului care corespunde exigentelor asociatiei de prpprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis bloc alin76 alin76 Buna ziua . Va rog sa imi precizati sau sa ma indrumati catre legea care prevede reparatiie acoperisului unui bloc . As dori sa adug ca locuiesc intrun ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc intr-un bloc 4/4 cu 2 scari, la ultimul etaj ... lauramaria2021 lauramaria2021 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc 4/4 cu 2 scari, la ultimul etaj ( etajul 4) scara 1. Deoarece toate apartamentele de la etajul 4 au avut probleme cu ... (vezi toată discuția)