avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... construire acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

construire acoperis bloc

Buna ziua.
La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput constructia si am aflat ca dupa ce termina ne pune pe toti locatarii sa platim si daca refuzam ne da in judecata.Mie mi se pare normal sa facem acoperisul , sa contribuim desi stau la et 2 si am 2 apartamente dar m-a deranjat ca nu a discutat deloc cu noi nimeni din bloc, nici administratorul, nici cei de la 4 si ne pun in fata faptului implinit. Ne poate obliga sa platim?
Auzisem ca ar vrea sa si faca mansarda suntem noi obligati sa platim pt mofturile lui.Care sunt drepturile si obligatiile noastre in acest caz?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: razvan_43 , utilizator 22:44, 20 Aprilie 2010
Acoperisul este cota indiviza, fiecre proprietar avand in proprietate o suprafata, nedefinita, din acoperis proportionala cu suprafata locuibila a locuintei.
Daca platesti pentru masarda iti revine o cota parte din aceasta.
Nu poti fi obligat decat pentru plata reparatiei acoperisului, asa cum a fost proiectat initial.
Nu te poate obliga nimeni sa platesti pentru un alt fel de acoperis, dar poti sa o faci benevol.
aceste imbunatatiri se fac cu acordul majoritatii proprietarilor din bloc. in mod normal asociatia de proprietari trebuie sa se implice si ea in astfel de activitati. se convoaca proprietarii se prezinta planul de imbunatatire, se voteaza, se emite o hotarare, apoi se trece la treaba. se solicita devize de la 2-3 societati de profil, se compara, se alege varianta ce-a mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic, etc.
In practica insa nu prea se procedeaza asa.
Construirea acoperisului se face cu acordul tuturor proprietatrilor, nu a majoritatii, fiindca toti detin o cota indiviza:O
Referitor la mansardare, de ce trebuie sa am acordul tuturor proprietarilor, daca conform legii 230/2007, art.34"Administrarea, întretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari", iar la art.4 spune "Asociatia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii".
Sunt administrator la o asociatie si nu vad de ce trebuie acordul proprietarilor pentru intretinerea spatiilor comune, ex. acoperis prin mansardare, gratis, daca pentru neexecutarea unor reparatii de intretinere acoperis este vinovata asociatia. Adica asociatia este vinovata pentru ca x nu este de acord?
Sa imi explice si mie cineva ca nu mai inteleg nimic din legislatie si din raspunsurile de pe forum, se contrazic una pe alta.
Daca fac ceva pe acoperis si nu este spatiu de locuit inteleg sa cer acordul dar daca are acelasi domeniu de activitata "spatiu de locuit", de ce trebuie? daca asociatia raspunde?
Atunci ar trebui sa ii oblig pe cei de la 4 sa ceara acordul proprietarilor de la etajele inferioare să ii lase sa mai locuiasca in continuare, pentru ca stau peste cei de la 3,2,1 si parter, etc.
Trebuie acordul proprietarilor exprimat in adunarea generala, pentru tot atunci se hotaraste bugetul de venituri si cheltuieli, chletuieli in baza carora se vor face acele lucrari de imbunatatire sau reparatie a acoperisului. Mai pe intelesul tuturor, daca proprietarii refuza sa plateasca, nu ii puteti obliga daca nu s/a stabilit planul de reparatii in adunarea generala. Si inca un aspect: Cei care sint in fruntea unei asociatii trebuie sa inteleaga ca ei doar executa si pun in aplicare hotaririle pe care proprietarii le iau in adunarea generala. Din pacate, sint foarte multi admini si presed. care nu inteleg acest lucru.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Acoperis mansarda pe bloc miha_silvi miha_silvi Am si eu o intrebare: am cumparat un apartament situat la mansarda unui bloc si acum avem ceva probleme cu acoperisul. Am anuntat ceilalti locatari despre ... (vezi toată discuția)
Repararea unei parti a acoperisului blocului. Nicolae71 Nicolae71 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu doua scari care are in total 32 de apartamente. Cu cativa ani in urma,acoperisul blocului a fost mansardat in proportie ... (vezi toată discuția)