avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de comodat auto pentru R. Moldova trebuie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de comodat auto pentru R. Moldova trebuie încheiat neapărat în fața unui notar sau poate fi și neautentificat?

Un contract de comodat trebuie incheiat neaparat in fata unui notar sau poate fi incheiat si acasa?
De exmplu: masina e pe numele mamei, am sa o folosesc eu si vreau sa merg in Republica Moldova. Trebuie sa merg la notar sa inchei un contract de comodat , sau pot downloada un model de pe internet si sa il completam impreuna?
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:30, 14 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La notar
Contractul de comodat este perfect valabil si incheiat sub semnatura privata (adica nu la notar.) Puteti apoi sa va prezentati la notar, fie dvs (fara mama) fie oricine altcineva cu contractul original pe care notarul poate aplica (si in absenta partilor) o incheiere de data certa.
Oricum ar fi, pentru a calatori cu masina unei alte persoane in Romania sau in strainatate (inclusiv in Republica Moldova) NU aveti nevoie de contract de comodat, de declaratie pentru efectuare calatoriei sau de orice fel de procura. Nu aveti nevoie de nici un fel de act care sa justifice modul in care folositi masina care nu va apartine. Puteti trece linistit frontiera daca aveti certificatul de inmatriculare, asigurare si ITP in termen de valabilitate, carte de identitate a dvs si permis de conducere pentru categoria din care face parte autoturismul. Atat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
MihailZC a scris:


Oricum ar fi, pentru a calatori cu masina unei alte persoane in Romania sau in strainatate (inclusiv in Republica Moldova) NU aveti nevoie de contract de comodat, de declaratie pentru efectuare calatoriei sau de orice fel de procura.

Pentru țările UE este perfect valabil ce spuneți, însă s-ar putea să aibă probleme cu polițiștii de frontieră din Rep. Moldova dacă nu are contract de comodat autentificat. Cu siguranță în anii trecuți (2015) se cerea, vă spun din proprie experiență. Poate acum s-a mai relaxat legislația lor.

Georgiana Alexii, dacă nu pune cineva legislația moldovenilor să vă lămurească (MihailZC sau altcineva, eu am căutat dar n-am găsit) n-ar fi rău să sunați la Poliția noastră de frontieră și să-i întrebați, cred că vor ști să vă dea un răspuns sigur.
021 9590, apel gratuit.
Multumesc mult ! ^_^
La notar, obligatoriu. In acest an eu m-am aflat in asa situatie. Masina este inscrisa pe numele sotului iar intre noi am intocmit un contract. In Vama, politia de frontiera din Moldova ma intors inapoi. A trebuit sa revin cu un contract intocmit la Notar.
Pe teritoriul UE se aplica prezumtia ca masina este folosita cu acordul proprietarului. La iesirea de pe teritoriul UE se aplica prezumtia ca masina este folosita cu acordul proprietarului.
Pe teritoriul Moldovei se aplica prezumtia ca masina este folosita cu acordul proprietarului. In punctele de trecerea frontierei Republicii Moldova se aplica prezumtia ca masina poate a fost furata, atat la iesire cat si la intrare.
Se aplica prezumtia ca poate a fost furata cam in toate tarile care nu sunt parte din UE, deci se cere un contract (autorizatie de folosire) autentificat la Notar.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
cuziamusia, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce documente sunt necesare pentru scoaterea autovehiculului din tara? CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, am un opel astra, autovehicul pe care il folosesc eu. Masina este inmatriculata pe bunica mea, RCA-ul fiind ~1/4 mai mic decat daca ar fi ... (vezi toată discuția)
Iesire cu masina din tara Miha111 Miha111 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la urmatoarea situatie: urmeaza sa calatoresc in Grecia (pentru o perioada de 0 saptamana) cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! un contract de comodat pentru un autoturism poate ... cmp2022 cmp2022 Buna ziua! Un contract de comodat pentru un autoturism poate fi incheiat sub semnatura privata sau doar in fata unui notar? Este necesar pentru a putea ... (vezi toată discuția)