avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire cu masina din tara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire cu masina din tara

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la urmatoarea situatie: urmeaza sa calatoresc in Grecia (pentru o perioada de 0 saptamana) cu automobilul mamei mele (purtam acelasi nume), am nevoie de vreo imputernicire sau un document asemanator? Ma refer atat la trecerea prin punctele de frontiera cat si la eventualitatea unui control de rutina al politistilor bulgari sau greci.

Va multumesc!
aveti nevoie de o procura notariala.
Aveti nevoie de :
cartea de identitatea/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie prezentate în original.
Nu aveti nevoie de procura.

www.avocatnet.ro/articol_461...

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
Si nu e procura, ci contract de comodat.
da, scuze, la comodat ma gandeam.
la frontiera cu Republica Moldova trebuie.
stiu ca doamna a intrebat de Grecia.
daca eram in eroare, mea culpa!
Conditiile in care un cetatean poate parasi Romania cu un autoturism care apartine legal unei alte persoane sunt neclare si genereaza nenumarate confuzii. Unii spun ca este nevoie de o procura speciala de la notar, altii sustin ca este necesar un contract de comodat pentru utilizarea autoturismului respectiv in afara tarii.

Într-un raspuns oficial al Poliţiei de Frontiera Romana scrie foarte clar ca NU este nevoie de niciuna dintre variantele vehiculate. Conducatorul auto trebuie sa prezinte la trecerea frontierei urmatoarele documente:

- certificatul de înmatriculare

- cartea verde

- carte de identitate


- permis de conducere valabil

"Politia de Frontiera Romana nu solicita conducatorului auto documente din care sa reiasa raporturile juridice dintre acesta şi proprietarul mijlocului de transport (procura, contract de comodat, contract de lnchiriere, etc.).

Totodata, va informam ca potrivit normelor statuate de art. 82 (1 ), din Ordonanta de Urgenta nr. 195, din 12 decembrie 2002, privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, autovehiculele ~i remorcile lnmatriculate In Romania pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, daca indeplinesc conditiile cerute pentru a fi admise In circulatia internationala, iar conducatorii lor poseda permis de conducere valabil.

Potrivit Conventiei asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 08 noiembrie 1968, un autovehicul poate circula in traficul international daca este inmatriculat, iar conducatorul poseda permis de conducere valabil precum si un certificat valabil care sa dovedeasca inmatricularea vehiculului respectiv.

Fata de cele mentionate, va trebui sa prezentati la controlul de frontiera cu privire la autoturism certificatul de lnmatriculare si Cartea Verde, care este asociata politei de asigurare pentru raspundere limitata RCA.

De asemenea, va comunicam ca autoritatile cu drept de control din Bulgaria pot face verificari, In cazul In care au suspiciuni, privind modalitatea de detinere a autovehiculului, fara insa a refuza intrarea sau interzice circulatia pe teritoriul lor", se arata intr-un raspuns al Poliţiei de Frontiera Romana.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Folosirea mașinii unei alte persoane in bulgaria BCosmin1 BCosmin1 Bună ziua. Aşi dori să aflu dacă pentru a folosi masina aflată în proprietatea altei persoane (cumnatul meu) în Bulgaria este necesar un contract ... (vezi toată discuția)
Se poate circula in ue cu dovada inlocuitoare a certificatului de înmatriculare? cristi4n cristi4n Buna ziua, Procesul de inmatriculare in Romania este luuung si complicat. Dupa o asteptare de 3 luni (3 LUNI) pentru programarea la RAR, am aplicat zilele ... (vezi toată discuția)
Pot iesi din tara cu masina inmatriculata pe numele tatalui ? ContSters72331 ContSters72331 Buna ziua, Problema ar fi urmatoarea : masina este inmatriculata pe numele tatalui meu (este masina mea, dar .... asigurari mai mici :) ) si vreau sa merg ... (vezi toată discuția)