avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am îngrijit o persoană în vârstă, fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am îngrijit o persoană în vârstă, fără moștenitori, care urma să treacă imobilul său pe numele meu, însă a decedat înainte de a finaliza acest lucru. Cum l-aș putea dobândi?

Buna ziua,
va deranjez cu rugamintea de a ma indruma in urmatoarea situatie: am ingrijit pe cineva in varsta fara mostenitori si care urma sa treaca imobilul in care locuia pe numele meu.Doar ca batrana a decedat inainte de a finaliza acest lucru si acum nu stiu cum anume ar trebui sa procedez. Exista numerosi martori care stiu ca am ingrijit-o si ca dorea sa treaca imobilul pe numele meu.De inmormantare tot eu m-am ocupat si in continuare de administrarea imobilului care inseamna niste cheltuieli lunare. Batrana a decedat in anul 2014.Cum anume ar trebui sa procedez? Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce sa-i faca avocatul daca n-are probe sa dovedeasca intretinerea persoanei in virsta ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenirea este vacanta si o va prelua statul daca statul stie de ea si se preocupa. In 4 ani se vede ca nu s-a preocupat.
Doamna Maria, cred ca cel mai bine este sa consultati un avocat. Exista si uzucapiune, dar termenul pentru uzucapiune este de 10 ani.
Art. 930, Noul Cod civil:
Uzucapiunea extratabulară
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Va sti sigur.
Statul o va prelua prin Primărie.


Cornea Florin a scris:

Aveti vreun inscris care sa probeze vointa pesoanei pe care ati ingrijit-o , in prezent decedata care sa ateste ceea ce sustineti ?


Am procuri din partea dansei care acum nu mai sunt valabile pentru toate institutiile abilitate (banci, institutii financiare, primarie, firme de utilitati, ...), eu ma ocupam de absolut tot si numeroase, foarte multe persoane care pot confirma ca intentia dansei era ca imobilul sa-mi revina, ca ma ocupam de intretinerea dansei, de spitalizari cand a fost cazul, de absolut tot.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asteptati sa se indeplineasca termenul de 10 ani. Oricum, din expertienta va spun ca Statul nu prea face verificari privind mostenirile vacante. Doar daca i se da un pont. In cel mai rau caz, chiar daca nu veti obtine un titlu de proprietate dupa 10 ani, desi aveti sanse, veti putea stapani imobilul pana se sesizeaza Statul(care e posibil sa nu se sesizeze niciodata).
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Ionita Cristina Avocat, Avocat

Alte discuții în legătură

Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea extratabularã ContSters4579 ContSters4579 Art. 930 Uzucapiunea extratabulară (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în ... (vezi toată discuția)
Se poate invoca uzucapiunea intre mostenitori? ionuts1989 ionuts1989 Buna ziua, Pe scurt, este vorba de 4 frati ce au momentan printr-un certificat de mostenitor o cota de 1/8 dintr-un imobil (in urma succesiunii dupa tata). ... (vezi toată discuția)