avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare vânzător fara studii economice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare vânzător fara studii economice

Buna ziua,
Suntem o firma nou deschisă - SRL, cu obiect de activitate producție si comerț.
1) Vrem sa angajam ca vânzător (sau lucrător comercial) o persoana pensionara, absolventa de facultate, dar nu de Știinte economice. Persoana nu a absolvit nici studii medii economice. Firma de contabilitate ne spune ca nu putem angaja aceasta persoana pentru ca nu are calificare. Este ilegal sa angajam aceasta persoana ca vânzător, putem avea probleme cu Itm-il sau alte instituții ale statului?
2) Vrem sa angajam o persoana tânara fara experiența ca ajutor la prepararea produselor. Firma de contabilitate ne spune ca nu o putem angaja ca bucătar/brutar (pare corect) pentru ca nu are calificare, si nici ca muncitor necalificat. Contravine legii sa o angajam ca muncitor necalificat? Pe ce alt post ar putea fi angajata?
Va multumim.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2018
Abrambureala, utilizator
Cel mai recent răspuns: Abrambureala , utilizator 18:20, 12 Septembrie 2018
Niciuna din cele doua situatii nu constituie o nelegalitate.

Pentru vanzator nu sunt obligatorii studii economice, insa conform Ordinul comun MS nr. 1225/ 24.12.2003 si MECT nr. 5031/ 26.09.2013 se mentioneaza obligativitatea instruirii periodice a lucratorilor în vederea însușirii noțiunilor fundamentale de igienă.
art. 1
(1) Orice activitate de productie si de comercializare a produselor alimentare, de alimentatie publica si colectiva, serviciile si productia de apa potabila, precum si serviciile de intretinere corporala se exercita numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.
(2) Personalul calificat din activitatile mentionate la alin. (1) are obligatia legala a instruirii periodice in vederea insusirii notiunilor fundamentale de igiena, activitate organizata si finalizata cu examinare si certificate, in conformitate cu prezenta metodologie.
(3) In procesul de instruire privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena este cuprins personalul din urmatoarele categorii de unitati:
a) servicii de productie, depozitare, transport si comercializare a alimentelor, inclusiv alimentatie publica si a colectivitatilor;
.....

Pentru cea de-a doua situatie, il puteti incadra pe urmatoarele functii:
941101 - Ajutor bucatar

sau

9629 - Muncitori necalificati neclasificati in grupele de baza anterioare
Va multumim pentru raspuns. Persoana pe care vrem sa o angajam ca vânzătoare a facut cursul de igiena, deci ar fi ok. Mai avem o nedumerire: pentru cazul 2 (ajutor bucătar/muncitor necalificat) - trebuie sa participe si aceasta persoana la cursuri de igiena, sau nu este obligatoriu?
Va multumim!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
Abrambureala, utilizator
Vă trebui sa urmeze cursul de igiena și acea persoana.
Ok, Va multumim pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. pentru lucratorii comerciali este obligatorie calificarea. ... Simona Panduru Simona Panduru Buna ziua. Pentru lucratorii comerciali este obligatorie calificarea. Daca da, ce sanctiuni se pot aplica si de catre ce organ de control? Multumesc (vezi toată discuția)
Obligativitatea unui curs de igiena pentru lucratorii comerciali mihalicrina mihalicrina As dori sa stiu daca pentru un absolvent de colegiu sanitar care in cadrul cursurilor de 3 ani a efectuat si cursuri de igiena la blocul alimentar atat ... (vezi toată discuția)
Preparator fast food Xtrek Xtrek Ma intereseaza daca pentru un preparator fast food este necesar sa aiba certificare de bucatar sau eventual ce cursuri trebuie sa urmeze. Multumesc. (vezi toată discuția)