avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am fost concediată fără preaviz în ziua imediat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am fost concediată fără preaviz în ziua imediat următoare celei în care angajatorul a aflat că sunt însărcinată. Risc să pierd procesul pe care l-am deschis, așa cum mi-a spus unul dintre șefi?

Am lucrat intr-o firma 4 luni dupa care am semnat o decizie de incetare a contractului de munca deoarece firma urma sa ramana fara activitate, pentru a nu se plati TvA pe firma respectiva. Ulterior,2 zile mai tarziu s-a facut un contract nou de munca pe o firma noua. Astfel, 3 saptamani mai tarziu eu am aflat ca am ramas insarcinata si in ziua imediat urmatoare in care au aflat si sefii mei, m-au concediat fara preavizul de 20 zile prevazut in contractul de mumca, fara nici o problema la locul de munca. Singurul motiv invocat de ei a fost ca am avut contractul de munca cu perioada de proba. Cu toate ca ambele contracte de munca au fost pe perioada nedeterminata. Am depus o plangere/dosar la tribunal si momentan tot ce stiu este ca au primit si ei cate un exemplar. Ulterior, unul dintre sefi m-a sunat sa incerce sa ma intimideze spunandu-mi ca acesta a vorbit deja cu 2 avocati si acestia au spus ca nu am sanse sa castig acest caz si ca ulterior urmeaza sa platesc onorariul avocatilor acestuia si cheltuielile aferente judecatii. Intrebarea mea este care sunt sansele de reusita pentru mine? Nu vreau sa scutur pe nimeni de bani, vreau doar sa se faca dreptate. Mi se pare inuman sa fiu concediata doar pentru ca am ramas insarcinata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 12:42, 15 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


amareea a scris:

Buna ziua. Va rog frumos sa nu va lăsați intimidată. Nu riscati sa pierdeți absolut nimic. Angajatorul dvs. a procedat ilegal . Si se bazeaza pe intimidare si pe faptul ca majoritatea oamenilor nu cunosc si/sau nu au incredere in lege. Aveti incredere in instantele judecătorești. Si veti vedea ca veti avea câștig de cauză.


Va multumesc pt cuvintele dvs. Va voi tine la curent cu evolutia situatiei! :)
La ANAF nu am depus inca. Doar la ITM. Si se pare ca din diverse motive au iesit perfect in urma controlului. Iar seful cu, care am vb la telefon a tinut sa imi spuna asta pe un ton foarte “superior”.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cei de la ITM va vor trimite un raspuns privitor la verificarile efectuate. Oricum, in aceste cazuri de concediere nelegala ei nu au competenta, doar instanta.

Alex@ndr@ a scris:

La ANAF nu am depus inca. Doar la ITM. Si se pare ca din diverse motive au iesit perfect in urma controlului. Iar seful cu, care am vb la telefon a tinut sa imi spuna asta pe un ton foarte “superior”.

Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2018
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii
Buna ziua. Intradevar, nu era nevoie de respectarea perioadei de preaviz in perioada de proba.
Raspunsul primit de la ITM se poate contesta, din ce cunosc, la forul superior, Inspectia muncii:
Nu cred ca e asa greu sa se faca legatura intre patronii, daca sunt asociati , de catre ANAF- Antifrauda, deci nu strica si o reclamatie la ei...
Sarcina de administrare a probelor impotriva contestatiei dvs., in instanta, a deciziei de incetare a contractului de munca ii revine angajatorului, dvs. asigurati-va apararea si, cu ajutorul avocatului, incercati sa "combateti" eventualele probe aduse de acest patron... dar si sa veniti cu o aparare care sa va avantajeze ( lipsa abateri discipliare, anuntarea pantronului pentru ce a fost necesara ziua libera ( nu ati ascuns sarcina de el), acele sms-uri de care vb....)
Bafta si va asteptam cu vesti bne
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
Va sfatuiesc sa cititi cu atentie urmatoarea speta din jurisprudenta in domeniu, care expune modalitatea in care s-a judecat un caz asemanator cu al dvs, caz in care angajata gravida nu a anuntat in scris angajatorul ca este gravida dar l-a informat anterior deciziei de concediere, decizie ce i-a fost comunicata tot in perioada de proba. Pagina contine si toate referintele legale luate in considerare de catre judecator, atat pt a parte cat si pt cealalta, precum si decizia, in favoarea femeii gravide.

Link: [ link extern ]

Va sfatuiesc sa copiati toata informatia de pe aceasta pagina si, impreuna cu avocatul dvs, sa discutati aceasta speta, precum si altele pe care cu siguranta avocatul dvs le va folosi, astfel incat cererea sa va fie favorabila.

Aveti incredere, caci, dupa cum bine puteti observa, chiar daca concedierea s-a produs in perioada de proba si fara notificarea in scris privind starea de graviditate, judecatorul a luat in seama faptul ca angajatorul a fost informat anterior prin alte cai de comunicare si ca el a actionat cu rea intentie in relatile de munca. Practic, ca si in cazul dvs, concedierea s-a produs datorita discriminarii femeii gravide la locul de munca.

Va doresc mult succes!

Alte discuții în legătură

Angajatorul m-a dat afara ca sunt insarcinata Cric_v Cric_v Buna ziua, Am inceput ctr de munca pe data de 19 aug. Apoi am aflat saptamana trecuta, pe 20.09 ca sunt insarcinata si mi-am luat adeverinta de la medicul ... (vezi toată discuția)
Notificare preaviz desi sunt in 14 saptamani de sarcina liveomars liveomars Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in 3 iunie mi-am anuntat angajatorul ca sunt gravida in 6 sapt,cf legii 96/2003,la care am atasat actul eliberat de ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba in caz de sarcina laura-ioana laura-ioana Buna, va rog sa ma ajutati: cum poate fi protejata o gravida in perioada de proba a unui CIM incheiat pe perioada nedeterminata, in situatia in care ... (vezi toată discuția)