avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este deosebirea de interpretare juridică dintre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este deosebirea de interpretare juridică dintre prevederile art.38, al. (2) ”părțile comune pot fi utilizate de către terți” și cele ale art.43 ”părțile comune pot fi atribuite proprietarilor”, din Legea 196/2018?

Care este deosebirea de interpretare juridica dintre prevederile art.38, al.(2) ”partile comune pot fi utilizate de catre terti...” si cele ale art.43 ”partile comune pot fi atribuite proprietarilor...” din Legea 196/2018.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 12:40, 17 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In conditiile in care atat proprietarii cat si tertii pot utiliza parti comune numai in baza incheierii unui contract de inchiriere prevederea putea fi prinsa in cuprinsul aceluiasi articol, "partile comune pot fi utilizate atat de proprietari cat si de terti in conditiile incheierii unui contract de inchiriere ...".

in schimb, un proprietar trebuie sa obtina acordul tuturor proprietarilor iar un tert numai pe cel al proprietarilor direct afectati de vecinatate, adica o tampenie!!
Un proprietar este obligat sa reinoiasca contractul anual, tertul nu! Alta tampenie!
Tertii au mai multe drepturi asupra partilor comune decat proprietarii!

Articolul 38
(1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii.
(2) Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.

Articolul 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
cyan, moderator
În condițiile art.38 ce persoane pot fi considerate terți?
Persoane fizice si juridice care nu sunt proprietari in condominiu.
In intelesul art. 43 alin. (2) prin proprietari se inteleg atat membri cat si nemembri ai asociatiei de proprietari.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
cyan, moderator
Edificat complet. Multumesc frumos!
Atrag atenţia că şi un locatar este terţ, deci se poate ocoli foarte uşor legea încheind contractul pe numele unui membru de familie care nu este proprietar.

Practic, aceste articole pot fi atacate la Curtea Constituţională pentru discriminare.

Alte discuții în legătură

Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? ... GCucu GCucu Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? Prin hotărârea adumarii generale s-a stabilit închirierea pentru cel mult un an a unor ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. in curtea ... Cutzache70 Cutzache70 Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. In curtea interioara s-au amenajat 32 de locuri de parcare pentru care lunar, cei care parcam mașinile (pe ... (vezi toată discuția)
Uscator de bloc. bună ziua, locuim într-un bloc care are la et 4, chiar perete ... Abigail D Abigail D Bună ziua, Locuim într-un bloc care are la et 4, chiar perete în perete cu apartamentul nostru, uscător de rufe. Foștii proprietari au folosit uscatorul ... (vezi toată discuția)