avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este deosebirea de interpretare juridică dintre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este deosebirea de interpretare juridică dintre prevederile art.38, al. (2) ”părțile comune pot fi utilizate de către terți” și cele ale art.43 ”părțile comune pot fi atribuite proprietarilor”, din Legea 196/2018?

Care este deosebirea de interpretare juridica dintre prevederile art.38, al.(2) ”partile comune pot fi utilizate de catre terti...” si cele ale art.43 ”partile comune pot fi atribuite proprietarilor...” din Legea 196/2018.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 12:40, 17 Septembrie 2018
Potrivit art. 40 alin. (1) din CONSTITUTIE, legea fundamentala in Romania "Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere."

In consecinta, nimeni nu poate fi obligat sa se asocieze, cu atat mai putin in asociatii de proprietari.
Proprietarii nu pot fi obligati de nicio lege si cu atat mai putin de legea 196/2018 sa se asocieze si sa infiinteze o asociatie de proprietari.
De altfel legea nici nu prevede o sanctiune pentru neinfiintarea asociatiei de proprietari.
Singura sanctiune o pot primi cei care sunt deja organizati in asociatie de locatari si sunt obligati sa se reorganizeze.- vezi art, 104 alin .(1) si art. 102 alin. (1) lit. s) si alin. (2) lit. b) dar cei care sunt membri intr-o asociatie de locatari o pot desfiinta si scapa de sanctiune.
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
s) nerespectarea prevederilor art. 104 alin. (1).
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
b) faptele prevăzute la alin. (1) lit. a),b), c), r) și s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;

Eu nu am gasit o sanctiune care sa poata fi aplicata proprietarilor care nu infiinteaza asociatie de proprietari potrivit legii 196/2018!

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2018
cyan, moderator
Si eu am interpretat la fel cum spunea cineva mai sus diferenta dintre folosinta si folosinta in exclusivitate. Apropo de terti. Furnizorii de servicii de telecomunicatii (UPC, RDS, etc) se incadreaza in prev.art.38? La mine in bloc a venit care cum a vrut si au tras un paienjenis de retele de cabluri. In calitate de presedinte (actual) vreau sa fac nitica ordine.
Furnizorii de servicii telecom pot fi pusi sa plateasca o chirie pentru utilizarea partilor comune dar se va ajunge in situatia ca costurile sa fie suportate tot de catre proprietari prin majorarea tarifului de furnizare avand in vedere ca intre furnizor si proprietar este incheiat un contract individual. Iar furnizorul poate foarte frumos sa instiinteze proprietarul ca din cauza impunerii taxei de inchiriere, apropo, aprobata in AG de catre proprietari !: )), se vede nevoit sa majoreze tariful de furnizare internet, tv, telefonie. Si uite asa furnizorul nu pierde nimic.
In cazul in care cablurile sunt imprastiate puteti notifica furnizorul sa si le bage prin canale de cablu.
In privinta folosintei sau folosintei exclusive, opinia mea este ca reprezinta acelasi lucru, in ambele cazuri proprietarul foloseste spatiul "exclusiv", pentru sine. Daca pune niste flori sau vreun dulap pe casa scarii tot in scopul folosintei exclusive se incadreaza, singura deosebire este ca nu plateste chirie, ma rog, in cazul dulapului, la o adica, se poate impune o taxa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cyan si Iuliana Pirv,
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? ... GCucu GCucu Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? Prin hotărârea adumarii generale s-a stabilit închirierea pentru cel mult un an a unor ... (vezi toată discuția)
Șintem 12 proprietari ai unui bloc cu terenul aferent. este ... Nirod0 Nirod0 Șintem 12 proprietari ai unui bloc cu terenul aferent. Este posibil ca o parte din teren să fie dată în folosință vecinilor pentru a amenaja un loc ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. in curtea ... Cutzache70 Cutzache70 Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. In curtea interioara s-au amenajat 32 de locuri de parcare pentru care lunar, cei care parcam mașinile (pe ... (vezi toată discuția)