Urmează să plec din țară și as vrea sa închiriez apartamentul, lăsând această responsabilitate tatălui și fratelui meu. Ce act să întocmim, contract de comodat sau procură notarială?
Urmeaza sa plec din tara in perioada urmatoare si as vrea sa inchiriez apartamentul, lasand aceasta responsabilitate tatalui si fratelui meu.
M-am gandit la doua variante:
1. Sa fac contract de comodat cu tatal si fratele meu prin care sa le dau dreptul de utilizare gratuita al apartamentului si sa introduc in contract o clauza prin care sa aiba dreptul sa inchirieze apartamentul - s-ar putea asa ceva?
2. Sa le fac procura, tatalui si fratelui meu, prin care sa ii imputernicesc sa semneze contractul de chirie in numele si pe seama mea, sa semneze si sa depuna la organele statului orice documente ce tin de plata taxelor si impozitelor si sa ma poata reprezenta in instanta in situatia unor chiriasi rau platnici - aici nu prea stiu daca se poate sa fac o astfel de procura si nici care ar trebui sa fie continutul ei in asa fel incat sa acopere cele de mai sus - ma puteti ajuta cu un exemplu?
Varianta 1 m-ar scapa de drumuri la notar si de taxe - imi puteti spune daca este viabila?
Daca varianta 1 nu este posibila, m-ati putea ajuta cu un model de procura notariala care sa acopere cele mentionate de mine?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Realizati ca ceea ce spuneti dvs, nu are nici o noimă, nu?
În primul rând o procura este mai ieftină decât un contract de comodat.
In al doilea rand, ma indoiesc sincer ca tatăl dvs se va afla în imposibilitatea achitării impozitului pe chirie și declararea contractului la Anaf, doar pentru că un funcționar de acolo, în urma luatului la puricat a procurii ar constata ca lipseste o propoziție (ceea ce iar ma indoiesc, pentru că procura e inticmita la un notar, care știe ce are de facut)
În al treilea rând, nu vad sensul pentru care v-ati complica inutil cu niste artificii și acte simulate cand efectiv puteti lasa o procura de închiriere.
Comodatul nu se amesteca cu împuternicirea.
Împuternicirile nu se amesteca intre ele. Sunt acte juridice diferite, cu efecte diferite.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Este lipsit de sens contractul de comodat, raportat la ceea ce doriți dvs./la scopul final pe care îl urmăriți. (încheierea unui contract de închiriere cu terțe persoane).
Contractul de comodat (numit și împrumut de folosință) se încheie (după cum îi zice și numele) în scop de folosință. Este contractul prin care o parte, numită comodatar, remite un bun unei alte persoane, numite comodant, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după un anumit timp.
Exemplu de sezon: dacă vă cere vecina o cratiță mai mare să-și facă zacuscă, zicând că v-o restituie când termină ceea ce are de făcut cu ea, iar dvs. îi înmânați cratița, atunci ... tocmai ați încheiat un contract de comodat (Se încheie prin simpla remitere a bunului! Nu este necesar vreun înscris pentru valabilitatea contractului).
Or, dvs. spuneți că doriți să încheiați cu tatăl și fratele dvs. un contract de comodat/împrumut de folosință, dar NU pentru folosință/nu spre a fi folosit de către ei, ci în alt scop
Și atunci ... care ar fi logica din spatele acestui contract? (mie imi dă 1 minus 1 = zero)
Actul care răspunde scopului pe care îl urmăriți dvs. este contractul de mandat. (dovedit față de terți prin procură)
Dvs. doriți să împuterniciți pe tatăl și/sau fratele dvs. pentru ca ei (împreună sau separat) să încheie în numele și pe seama dvs. un contract de închiriere cu terțe persoane (și, de asemenea, să mai execute și alte operațiuni necesare: încasarea chiriei, plata impozitelor etc).
Pe scurt: Lăsați-le o procură = înscrisul care constată dreptul lor de a vă reprezenta/de a lucra în numele și pe seama dvs. la încheierea contractului de închiriere cu terții (plus alte operațiuni, ce se vor scrie în cuprinsul procurii)
Le lăsați una sau mai multe procuri în funcție de ceea ce vreți/de scopurile pe care le urmăriți. Bunăoară, pentru reprezentarea în instanță este necesară o procură specială.
Apropo de reprezentare în instanță:
Ap. este numai al dvs. sau este un bun comun/în coproprietate cu tatăl și fratele dvs? Fiindcă în acest din urmă caz ar fi bine să nu vă încurcați și cu reprezentarea în instanță. Nu acum, ci atunci când va veni vremea. Dacă va fi cazul și în funcție de împrejurări. Căci scopurile și interesele coproprietarilor pot fi comune până într-un punct... (După care, există riscul pentru coproprietarul mandant să constate că a lăsat lupul pasnic la oi. Vorbesc din experiența profesională, nu mă refer la tatăl și fratele dvs.)
Comodat vs procura
muadib
buna ziua.
rude care pleaca din localitate doresc sa ne lase drepturile asupra apartamentului (drept de folosire si drept de inchiriere).
care este cea mai ... (vezi toată discuția)
Subinchiriere imobil
ilbobass
Doresc sa stiu daca ce vreau eu sa fac este legal.
Am un apartament proprietate personala si doresc sa inchei un contract de comodat cu PFA ul MEU, in care sa ... (vezi toată discuția)