avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Locuința în zona protejata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Locuința în zona protejata

Bună seara.Locuiedc într-un imobil mixt.Apartamentul pe care îl dețin este cu chirie la stat, restul imobilului fiind deținut de doi proprietari.Terenul liber de construcție este în proprietatea statului , reprezintă curte și gradina și se folosește în devălmășie de către toți locatarii.Unul dintre proprietarii a îngrădit o parte din curte cu plasă de 2mpe care a și incuiat-o.Mentionez că am in contractul de închiriere o suprafață de 56m pătrați curte și grădină aferente apartamentului,pt care respectivul spune că nu este valid contractul deoarece trebuie să am contract de la el.Pe lângă faptul că nu îmi permite folosirea curții,a astupat aerisirile casei cu ciment,a schimbat culoarea gardului (mânjit)cu var , a făcut scurgere de apă pluviala la canalele de scurgere a apei menajere,ceea ce duce la înfundarea cu nisip și ciment care este în permanență prin curte.A mânjit scară interioară cu var fără acordul celorlalți colocatari
Imobilul fiind în zonă protejată poate să facă cele menționate mai sus fără aprobare? Vă rog dacă puteți să mă ajutați cu un sfat.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 02:42, 23 Septembrie 2018
Buna seara!

Aspectele semnalate de dvs. intra sub legislatia mai multor legi si nu se pot discuta numai sub aspectul invocat de dvs., in sensul de a face aceste actiuni in zona protejata.
Intrebarea dvs. tine de stabilirea obligatiei de a se autoriza pentru actiunile pe care le descrieti ca fiind facute de acel proprietar.

Legea nr. 50/1991 arata ce lucrari se pot face fara autorizatie de construire si ce lucrari se pot face numai cu autorizatia de construire emisa de primarie (in Bucuresti, pentru zonele protejate, autoritatea competenta fiind PMB)
[ link extern ]

Legislatia privind zonele protejate: LEGE nr. 422 din 18 iulie 2001 (**republicata**)(*actualizata*)
PRIVIND PROTEJAREA MONUMENTELOR ISTORICE**)

extras:
"Articolul 24
(1) Interventiile care se efectueaza asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se afla in zone de protectie a monumentelor istorice sau in zone construite protejate se autorizeaza pe baza avizului Ministerului Culturii si Patrimoniului National sau, dupa caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National si a celorlalte avize, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
(2) Toate interventiile care se efectueaza asupra monumentelor istorice, altele decat cele de schimbare a functiunii sau a destinatiei, de intretinere sau de reparatii curente, indiferent de sursa lor de finantare si de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialisti si experti atestati si sub inspectia si controlul propriu ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, in conditiile legii.
------------
Alin. (2) al art. 24 a fost modificat de pct. 1 al art. II din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 5 mai 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 316 din 13 mai 2010.
------------
(3) In conditiile legii, in cazul realizarii de lucrari neautorizate, fara avize sau care incalca avizele de specialitate, personalul de inspectie abilitat are dreptul sa intrerupa lucrarile pana la intrarea in legalitate, sa aplice sanctiuni si, dupa caz, sa dispuna revenirea la situatia initiala si sa sesizeze organele de cercetare penala.
(4) Elaborarea expertizelor tehnice, a proiectelor de consolidare, restaurare, verificarea tehnica a proiectelor si dirigentarea lucrarilor se efectueaza numai de experti si/sau specialisti atestati de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National, cu respectarea exigentelor specifice domeniului monumentelor istorice si a cerintelor privind calitatea lucrarilor in constructii. "

O alta discutie consta in modul de dobandire a proprietatii celor doi proprietari. Acestora li s-a retrocedat proprietatea in baza legii 10/2001 sau au cumparat de la stat in baza legii 112/1995? Este important acest aspect. In functie de modalitatea de dobandire a apartamentelor au dobandit in mod distinct si terenul in cauza. Cele doua legi sunt legi speciale, in care se prevede expres modalitatea de dobandire a terenului aferent apartamentului din condominiu.
Exista carte funciara pe imobil? Ati vazut vreun act de proprietate in care sa apara statul in calitate de proprietar?
Au fost situatii in care fostii proprietari au obtinut retrocedarea imobilului prin decizie a instantei si dispozitie de primar, dar statul sa nu intocmeasca procesul verbal de punere in posesie (obligatoriu in 60 zile de la emiterea dispozitiei de primar) si sa continue sa incaseze ilegal chirie de la chiriasi, in pofida faptului ca contractul de inchiriere isi incetase valabilitatea de drept, prin efectul legii dupa 5 ani de la emiterea dispozitiei de retrocedare.

Nu va ramane altceva de facut decat sa studiati legislatia in vigoare si sa deduceti ce drepturi privind folosinta bunului imobil inchiriat v-au fost incalcate si de catre cine.
Incalcarea drepturilor ce decurg din proprietate trebuie analizata de catre proprietarul de drept (daca este Statul Roman, prin administratorul AFI, daca imobilul este in Bucuresti).
Faceti o adresa catre institutia cu care aveti contractul de inchiriere pentru solutionarea problemelor pe care le aveti.

Daca staruiti in rezolvarea problemei va ramane calea unei actiuni in instanta, dar dupa ce stiti exact care este pozitia dvs. juridica, care va sunt drepturile pe care le considerati incalcate, daca justificati un interes ocrotit de lege etc.
Acestea au fost cateva sfaturi si nu reprezinta o consultatie juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditiile incadrarii unui imobil in monument istoric ama ama buna ziua, m-ar interesa in ce situatie un bun imobil poate fi introdus pe lista imobilelor clasificate ca monument istoric. Care sunt criteriile si ... (vezi toată discuția)
Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)
Se poate cumpara o casa memoriala aflata in patromoniul primariei ... MrFB MrFB Se poate cumpara o casa memoriala aflata in patromoniul primariei si devenita intre timp ceva de genul muzeu? (vezi toată discuția)