avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Spațiu privat ONG?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Spațiu privat ONG?

Buna ziua. Suntem o asociație cu 20 de membrii. Avem un sediu secundar unde ne întâlnim la o cafea si la discuții. Unii fumează, unii nu. Unii beau suc, alții nu. Din când în când ne întâlnim și stam la bârfe. Spațiul nu este unul public accesul se face doar strict membrilor asociației. Menționăm că spațiul se afla la parterul unui bloc , destinația sa fiind spatiu comercial dar nu desfășurăm nici o activitate economica. Politia locala a amendat asociația și președintele fiindcă a încălcat legea cu fumatul motivand caracterul folosinței colective. Au intrat în spațiu fara a cere voie că la o societate comerciala. Pe ușa este scris felul de organizare și caracterul privat și exclusiv membrilor. După câte știu CCR a spus că strebuie sa fie corelat caracterul public cu cel colectiv. Noi nu suntem public. Este exclusiv pentru noi și atât.
Întrebare:
Au făcut un abuz pătrunzând într-un spațiu cu destinație comercială dar este în folosință privată asociativă fara activitate economică și fara dreptul de a controla asociații? Este o încălcare a vieții private ale membrilor asociației care se aflau în acel moment în spațiu?
Nefiind folosință către public cu strict privat și-au depășit atribuțiile?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2018
Adrian173, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:32, 10 Octombrie 2018
Un sediu - fie el principal sau secundar - de persoana juridica nu beneficiaza de aceeasi protectie legala ca un domiciliu de persoana fizica. Autoritatile publice au drept de control, de intrat in orice sedii de persoane juridice, chiar daca acestea au declarate functiuni care nu sunt pentru public. Poate intra si ANAF, si ITM, si alte autoritati.... nu tine juridic ideea cu "spatiu privat". Cat despre aplicabilitatea legislatiei antifumat - daca analizam expunerea de motive a legii, constatam ca scopul ei principal este sa descurajeze consumul de tutun si sa ingreuneze accesul al tutun, cu scopul reducerii treptate a numarului de fumatori si a a cantitatii de tutun consumate. Prin urmare, o interpretare teleologica a textului legal ar trebui sa duca in opinia mea la concluzia ca in sensul acestei legi trebuie asimilate spatiilor efectiv publice si cele care permanent sau temporar (de exemplu prin inchirierea unui bar sau restaurant) nu sunt deschise publicului ci doar membrilor unei asociatii sau angajatilor unei firme sau parintilor copiilor unei clase sau stundentilor unei facultati etc. Adica o interpretare extensiva a notiunii de "public" asa cum e si cea din dreptul penal, unde e considerat public orice depaseste cercul normal al unei familii, deci ceva comis intr-un grup de cativa prieteni e fapta "in public" . In aceasta interpretare, acea abordare ar arata ca o tentativa de eludare a prevederilor legale antifumat. O interpretare contrara ar duce la concluzia ca prevederile legale privind autorizari sau interdictii ar putea fi usor eludate prin proclamarea ca private, deschise doar membrilor, a unui numar nedefinit de hoteluri, restaurante, magazine, orice alte spatii de servicii, care astfel ar fi scoase de sub incidenta tuturor prevederilor legale privind autorizarea si controlul spatiilor destinate serviciilor de piata - autorizare sanitara, sanitar-veterinara, de protectia muncii, antifumat, de securitate la incendiu.... si iti faci card in "asociatia nationala a fumatorilor" care are mii de sedii.... sau "asociatia prietenii magazinelor pentru cumparatorii cu ochi albastri" sau in "asociatia sportivilor carora nu le plac brunetii" etc. si mare parte din spatiul public ar putea astfel deveni aparent privat si deci scos de sub incidenta legislatiei de protectia consumatorului si a celei antidiscriminare etc.... Ca in directia asta poate duce o interpretare ca cea propusa de asociatia in cauza. Chiar si daca spatiul era proprietatea unei persoane fizice ce pretinde ca ceilalti sunt invitatii sai, daca se dovedeste ca numarul de participanti, relatiile dintre ei, frecventa acelor evenimente depasesc cadrul firesc, ar putea sa se puna legitim problema unei simulatii....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfasurare activitate comerciala in cadrul unui fan club lidiadaria lidiadaria Buna ziua, In urma cu ceva timp mi-am deschis o cafenea, majoritatea clientilor sunt fumatori peste 90% si in general aceeasi, sunt fideli :), acum cu noua ... (vezi toată discuția)
Fumatul in spatiu public orsaia2006 orsaia2006 Sunt Presedintele unei AS de Proprietari si nu stiu cum sa rezolv o problema in cadrul as.Un proprietar fumeaza in mod constant in holul blocului si creeaza un ... (vezi toată discuția)
Noua lege a fumatului și fumatul pe casa scării nicsarbu nicsarbu Bună ziua, aș dori să știu dacă legea antifumat care intră în vigoare luna viitoare interzice fumatul pe casa scărilor într-un bloc cu asociație de ... (vezi toată discuția)