avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fumatul in spatiu public
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fumatul in spatiu public

Sunt Presedintele unei AS de Proprietari si nu stiu cum sa rezolv o problema in cadrul as.Un proprietar fumeaza in mod constant in holul blocului si creeaza un disconfort vecinilor ,a fost somat in nenunarate ori dar nu vrea sa inteleaga ,am cerut sprijnul Politiei dar nu a intervenit pe motiv ca nu au personal suficient.Va rog ajutati ma ca nu stiu ce sa fac ,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:25, 5 Decembrie 2012
Delicata problema dvs. si fara alta solutie legala decat amendarea acestuia, pentru fumat in loc interzis. Din pacate legea nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, pare ca este straina politiei comunitare, deoarece nu aplica sanctiunile prevazute de ea.

Art.3
(1) Se interzice fumatul în spaţiile publice închise.
(1^1) Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de stat şi private.
(2) Fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
a) să fie construite astfel încât să deservească fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise;
b) să fie ventilate, dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
c) să fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare prin care să se indice: "Spaţiu pentru fumători", "Loc pentru fumat", "Cameră de fumat", "Încăpere în care este permis fumatul", astfel încât orice persoană să poată fi avizată de faptul că numai în acel spaţiu se poate fuma.

Art. 10. - Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (1^1) se sancţionează cu amendă
contravenţională de la 100 lei la 500 lei;

In Praga daca fumezi pana si in statia de autobus esti amendat iar in Spania daca treci pe langa un minor si ai tigara in mana, iti flutura politistul imediat chitantierul.

Poate ca nu ar fi rau sa dati un telefon si la pompieri avand in vedere exista un potential pericol in cazul in care arunca mucurile de tigare in scara si din diverse motive se poate isca un incendiu.....poate dau ei o amenda si rezolvati cazul.
Trebuie spus un lucru aici. Legea contra fumatului este data pentru spatii publice.
Holurile blocurilor sunt spatii publice, dar private.

In acest sens, asociatia de proprietari care administreaza aceste spatii comune, poate incerca sa rezolve problema in plan local prin propria sa organizare.
Faceti o sedinta de comitet, emiteti o decizie inregistrata in caietul de PV si, in plus, listata si semnata de membrii comitetului executiv, afisata la avizier astfel incat ea sa fie adusa la cunostinta tuturor locatarilor.
In aceasta decizie impuneti faptul ca fumatul este interzis in spatiul comun al scarii si constatarea abaterii de la aceasta decizie are ca rezultat o taxa de fumat de....X lei care se aplica pentru fiecare constatare in parte. De asemenea fixati persoana care sa faca aceasta constatare si conditiile in care o face, la momentul faptei, martori, reclamatii repetate etc., asta pentru a nu putea fi lovita de interpretari sau suspiciune de interpretare.
Nu-i spuneti amenda pentru ca asociatia de proprietari nu are dreptul de a da amenzi.
Spuneti in decizie ca banii din aceasta taxa intra intr-un fond special atasat fondului de reparatii al asociatiei.

Legea 230/2007 spune:

Art. 13. - Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor.
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
.............................
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi
impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor
.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fumatul in spatiul public..ce inseamna asta?:) Kirano Kirano Va salut pe toti cu respect. Vreau sa stiu si eu ce reprezinta defapt aceasta lege http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php ... (vezi toată discuția)
Este legal? Angheluta Angheluta Buna seara!Va rog,mult sa ma lamuriti cu o problema! Lucrez la o firma privata iar noul director general de o saptamina a desfiintat locurile special amenajate ... (vezi toată discuția)
Cu capra la bloc StefaniaEmerson StefaniaEmerson Au cumparat unii un apartament la parter si desfasoara activitati de firma. La cateva saptamani dupa mutarea lor am vazut cu stupoare cum si-au plantat o ... (vezi toată discuția)