avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Funcție de baza? Legal sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Funcție de baza? Legal sau nu?

Buna seara!
Am o mare nelămurire in legatura cu declaratul funcției de baza.
Pana la 1 ianuarie 2018 am avut cim in privat cu norma de 8h/zi. De la 1 ianuarie am obținut un post la stat cu norma de 7h/zi iar norma din privat a devenit de doar 4h/zi. În tot acest timp eu am primit de la stat o normă de hrana in valoare de 300 ron/luna. Începând cu iulie 2018 am renuntat la locul de munca din privat cu norma de 4h/zi, angajandu-ma in alta parte unde am norma de 8h/zi. Deși le-am comunicat noilor ngajatori faptul că eu primesc o normă de hrana de la celalalt loc de munca, eu primesc tichete de masa si sunt trecut ca si funcție de baza deși nu am completat nicio declarație prin care sa optez pentru schimbarea funcției de baza si primesc in continuare si norma de hrana de la stat. Este legal asa ceva? Ce pot face? Pot fi tras la raspundere pentru ceva?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: jordyz0r , utilizator 23:35, 21 Septembrie 2018
Potrivit Codului Fiscal, în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare numai angajatorului ales că locul respectiv este locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.
Buna ziua,
Nu confundati norma de hrana acordata unor categorii de bugetari cu tichetele de masa. Sunt reglementate de acte normative diferite si in consecinta se aplica reguli diferite.
In ceea ce priveste norma de hrana reglem de Lg 153/2017, functia de baza nu reprezinta un criteriu pentru acordarea ei, doar daca este prev expres acest aspect.
Pt a primi tichete de masa insa va trebui sa va declarati functia de baza la societatea respectiva, in caz contrar sumele respective vor fi recalificate drept salarii nete, la un control fiscal, iar firma va achita contributii sociale.
In consecinta puteti cumula norma de hrana de la stat cu tichetele de masa de la angajatorul privat, insa doar daca indepliniti criteriile prev de lege, iar fiecare angajator intocmeste actele conform prev legale.
Despre functia de baza puteti citi mai multe aici: [ link extern ] /
iar despre tichetele de masa aici: [ link extern ] /
Multumesc mult pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! daca detin un contract de munca de 8h la stat ... ... SabinaVlad SabinaVlad Buna ziua! Daca detin un contract de munca de 8h la stat ... si primesc norma de hrana, si mai am un contract de munca de 8h la privat ... as putea beneficia ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa Ichim lăcrămioara54@yahoo Ichim lăcrămioara54@yahoo Buna am o nelamurire:lucrez in doua locuri ;unul unde am functia de baza(8ore) si nu primesc bonuri de masa iar in celalat loc 4ore aici as putea primi bonuri ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa la timp de lucru partial allebydnas allebydnas Buna ziua! Lucrez la o societate unde majoritatea angajatilor sunt la 4h sau 6h, insa bonurile le primim la fiecare 8h deci cei la 4h primim jumate din zilele ... (vezi toată discuția)