avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

Buna ziua,

OUG 28/2009 spune ca pe durata intreruperii activitatii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la articolul 53 alin 1, din legea 53/2003 dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. N-am gasit nicaieri unde sa scrie daca e nevoie de un numar minim sau maxim de salariati pe care sa-i poti trimite in somaj tehnic, exista asemenea reguli sau mai sunt si alte conditii care trebuie avute in vedere in momentul cand se impune o astfel de masura?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 09:03, 11 Noiembrie 2009
La ITM Bucuresti asa se procedeaza.
si eu tot asa am procedat.Am facut o adresa (nu decizie) prin care anuntam ca incepand cu data de 01. noiembrie 2009 urmatorii angajati(din tabelul anexat) vor intra in "somaj tehnic" pana la sf.anului(31.12.2009)Altceva nimic de dus la ITM sau in alta parte.
Insa eu am alta problema....contabilul spune ca se calculeaza 75% in cazul somajului tehnic la salariu de incadrare, PLUS toate sporurile din cartea de munca a fiecaruia.Eu puteam sa jur ca 75 % se aplica la salariul de baza al fiecarui angajat.Sunt oameni si cu 60% sporuri(cumulate).Si zice ca trebuie aplicat si la acelea 75%.elucidati-ma!!!!!
Ordonanta de urgenta 28/2009 spune clar ca se plateste 75% din SALARIUL DE BAZA, simpla denumire reflecta ca nu sunt luate in calcul si sporurile, eu nu am gasit nicaieri ca ar fi vorba si de sporuri, roaga-l pe contabil sa-ti spuna unde a citit despre asta ca sa vedem si noi.
gbrlcostache a scris:

si eu tot asa am procedat.Am facut o adresa (nu decizie) prin care anuntam ca incepand cu data de 01. noiembrie 2009 urmatorii angajati(din tabelul anexat) vor intra in "somaj tehnic" pana la sf.anului(31.12.2009)Altceva nimic de dus la ITM sau in alta parte.
Insa eu am alta problema....contabilul spune ca se calculeaza 75% in cazul somajului tehnic la salariu de incadrare, PLUS toate sporurile din cartea de munca a fiecaruia.Eu puteam sa jur ca 75 % se aplica la salariul de baza al fiecarui angajat.Sunt oameni si cu 60% sporuri(cumulate).Si zice ca trebuie aplicat si la acelea 75%.elucidati-ma!!!!!

Am avut aceeasi problema..... nu cu contabilul , cu liderul de sindicat.
daca citim cu atentie ce spune codul muncii, vedem ca e vorba de o "indemnizatie" care nu poate fi mai mica decat 75% din "salariul de baza" al respectivului loc de munca.
Problema se pune ca putina lume face o analiza corecta a textului de lege si majoritatea interpreteaza cum le convine.
Oricum cei de la sindicat au deschis actiune in instanta pe aceasta tema si acum asteptam sa vedem ce se intampla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie facut pt intrare in "somaj tehnic" conform oug nr. 28/2009 Mirela71 Mirela71 buna seara! as avea si eu nevoie de anumite explicatii in ceea ce priveste intrarea unor angajati in\"somaj tehnic\" conform OUG 28/2009. Ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)
Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ContSters74221 ContSters74221 spuneti-mi va rog ce acte sunt necesare sa intocmeasaca un inspector resurse umane la trimiterea in somaj tehnic a unor angajati?cum ar trebuii intocmita ... (vezi toată discuția)