avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Reparatie pe polita RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Reparatie pe polita RCA

Buna ziua,
In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la compania de asigurari pentru deschiderea dosarului.
Deoarece masina este avariata foarte tare si a fost dusa la un service pe platforma in seara accidentului, nu am putut sa o aduc la adresa unde se faceau constatarile. Agentul de acolo a deschis dosarul si mi-a zis ca in zilele urmatoare va trece el si va face poze pentru definitivarea dosarului.
Dupa cateva zile in care l-am cautat la sediu (nu raspundea la tel.) si dupa cateva mesaje sms in cele din urma a fost la service-ul respectiv si a facut pozele. Masina este foarte grav avariata (este dauna totala - a spus si el).
Mi-a zis ca service-ul nu are contract cu compania de asigurare si ca va trebui sa faca el un deviz pe care sa il trimita in alta localitate (unde au ei sediul) acestia sa il accepte si abia dupa aia, in functie de ce suma se aproba, mai vedem. De asemeni, a cerut si i s-a dat un deviz si de la service-ul respectiv, care era mai mic decat se astepta conform spuselor lui. Mentionez ca este un service in totalitate autorizat de firma producatoare a masinii, cu preturi de piese originale, luate direct din fabrica. Mi-a zis ca programul in care face el devizul este mult mai drastic, pretul la manopera (98 ore) este jumatate fata de cel pus de service-ul respectiv.
De atunci, nu imi mai raspunde la telefon, iar cand o face, imi promite ca in ziua respectiva devizul va fi gata.
La fiecare vizita la sediul lor am asistat la diverse discutii cu pagubiti care erau dusi de nas si li se spunea ca dureaza saptamani pentru verificarea politei, apoi iar mai dureaza aprobarea sumei, acceptul de plata etc. Erau persoane cu dosare de mai bine de un an de zile. Iar din informatiile de pe diverse forumuri am aflat ca sunt unii dintre cei mai mari tepari si mai neseriosi din domeniu.
Nu vreau sa fiu prostit cu nesimtire si sa astept mai mult decat este legal, si de aceea as vrea sa stiu ce optiuni am si daca o sesizare la CSA ar ajuta.
Veau sa cer dauna totala, intrucat toate componentele structurii de rezistenta a masinii au fost fie rupte, fie indoite.
Reparatia la masina ar consta in taiere de la jumatate a acesteia, si inlocuirea jumatatii din spate, plus diverse reparatii la partea din fata, lucru care iese din discutie deoarece masina trebuie adusa in starea in care se afla inaintea producerii accidentului.
Vreau sa stiu foarte exact cum se calculeaza valoarea masinii, valoarea epavei, si cum se poate cere dauna totala? Cat la suta din valoarea masinii trebuie sa fie epava?
Am citit legea 136/1995 cu toate modificarile, si ordinul 20/2008.
Conf. ordin 20/2008 masina din 2007 cu 19000 km la bord, intretinuta impecabil, are un coeficient de 10. Cum calculez eu in functie de acest coeficient si valoarea initiala, valoare auto la momentul producerii accidentului.




Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
arhitectool, utilizator
Cel mai recent răspuns: apetcu , utilizator 14:15, 20 Februarie 2011
Fara ajutorul unei persoane de specialitate (rep.auto) nu va puteti descurca tehnic.
Cautati eventual un inspector daune (inginer auto prieten/cunostinta) la o alta firma de asigurari, care sa va secondeze in verificarea devizului.
Am fost la service cu "foaia" de la CARPATICA, in care erau trecute daunele pt suma de 13,821,23 RON, si persoana de acolo mi-a spus ca in nici un caz unele piese de acolo nu pot fi reparate ci inlocuite.
Azi am primit iar un telefon de la agent, care insista sa duc masina in service. Mi la dat la telefon pe directorul service-ului respectiv, care mi-a spus ca a vazut pozele si poate repara masina cu suma respectiva. Mi-a zis ca el are adaos mai mic la piese si ora de manopera mult mai mica.
Este bine sa duc masina la ei in service pt. un deviz estimativ pe real, nu dupa poze?
Ma obliga acest lucru in vreun fel fata de cineva?
In caz ca el confirma ca repara masina in suma de 13,821,23 RON, ce pot sa fac avand in vedere ca specialistul din partea mea sustine ca in nici un caz nu este posibil?
Revin cu udate al evolutiei lucrurilor:
Am dus masina in service-ul recimandat CARPATICA, iar dl. director de acolo a zis ca va face un deviz, dar ca este sigur ca o poate repara in suma aprobata de Carpatica. Dar intai mi-a propus un targ (o teapa) - sa iau banii, cei aproximativ 14000 RON si mai imi da el pe epava 2500 RON. adica nimic. I-am zis sa isi vada de treaba si sa faca devizul. M-a sunat in cateva zile si mi-a zis ca mai are nevoie de niste bani, si ca ii va cere la societatea de asigurare (in jur de 18000 RON in total). Azi, ma suna agentul si imi spune sa duc masina in alt service care este de acord sa o repare cu cei aprox. 14000RON, adica sa o iau de la inceput.
Eu in momentul de fata m-am saturat sa mai fiu frecat de colo-colo, si sunt convins ca nu se poate repara masina sub 20000RON.
Ce pot sa fac sa ii determin sa imi acorde dauna totala?
Buna ziua,

Ce se intampla daca la o dauna totala pe RCA, inspectorul de daune depune la dosar o oferta de pret a unui dealer auto cu discount (oferta cuprinde ambele preturi: pret de lista; si pret de lista minus 7% discount)? Eu m-am lasat pacalit si am depus cererea de despagubire raportata la aceasta valoare si in zilele urmatoare sper sa-mi fie virati banii. Mai pot depune contestatie sa fie refacut caculul si sa primesc si diferenta?

Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare casco si rca presidio presidio Este legal ca firma de leasing sa factureze casco si rca cu tva catre utilizator persoana juridica? Va rog sa ma informati daca exista baza legala. MULTUMESC (vezi toată discuția)
La reprezentanță mi s-a spus că e daună totală, un alt service mi-a zis că mă costă 2.000 de lei reparația. sunt obligată să accept dauna totală? eu vreau să mi se repare ,,epava" llavys llavys Bună ziua, În urma unui accident din cauza celuilalt șofer mi s a dat dauna totala. La constatare mi s a trecut doar elemente de cosmetica, bara fata, aripa ... (vezi toată discuția)
Accident auto f1re22 f1re22 buna ziua,ma numesc T.Alexandru,in urma cu 3 saptamani mergeam pe Str.Orsova,drum cu prioritate,la intersectie cu str. Dezrobiri un nene care avea indicatorul ... (vezi toată discuția)