avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Am mostenit 1/2 dintr-un teren agricol aflat in Jud. Vaslui aflat in indiviziune. Coproprietarul este decedat, are 2 copii care se afla in in strainatate de mai mult de 30 de ani si nimeni din familie nu le stie numele sau adresele. Acestia nu s-au prezentat sa dezbata succesiunea la moartea tatalui lor si nici ulterior la moartea mamei vitrege. As vrea sa obtin iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca dar nu stiu ce sanse sunt in conditiile date. Pot introduce cererea si la instanta din raza teritoriala a domiciliului meu?
In urmatoarea situatie:

-5 co-proprietari pe teren agricol (3 titluri de proprietate), unul singur direct pe titluri, ceilalti mostenitori (cu succesiunile facute)
- unul dintre cei 5 cheama la judecatorie pe ceilalti 4 pentru(zice el) iesirea din indiviziune.

Intrebari :
1. cei 4 chemati ( vor primi probabil citatii) sunt obligati sa se prezinte la judecatorie ?
2. cei 4 sunt obligati sa accepte aceasta solutie (iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca)?
3. iese din indiviziune doar "reclamantul" sau pot iesi fiecare din cei 5 pe aceata cale?
4. care este avantajul acestei cai de iesire din indiviziune si al cui este acest avantaj?
5 actele cadastrale cand se intocmesc si cum ? Pe suprafetele totale, pe cote..?
Cu multumiri anticipate, in caz ca-mi raspunde cineva
1. Este bine sa se prezinte ca sa incheie o tranzactie, si in acest fel toti 5 isi clarifica situatia juridica a terenului sau.
2. Iesirea din indiviziune este de 2 feluri : voluntara (la notar) si judecatoreasca. Vreti cumva sa mergeti la notar si sa platiti cel putin 1.000 lei noi, cand puteti sa platiti doar 19 lei la judecatorie? Oricum reclamantul plateste, si daca va intelegeti in privinta impartelii nu platiti nici avocat, nici expertiza.
3. toti ies din indiviziune. atat reclamantul, cat si paratii.
4. avantajul este ca costa mult mai ieftin (taxa de timbru 19 lei + timbru judiciar de 0,30 lei) fata de cel putin 1.000 lei la notar. Avantajul este al tuturor coindivizarilor, pentru ca fiecare isi face acte pe bucatica lui de teren.
5. dupa ce obtineti hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila faceti actele cadastrale doar pentru terenul dvs., asta in cazul in care doriti sa instrainati terenul.
Pentru iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca nu este nevoie sa faceti Cartea Funciara.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2007
Cristina Pielmus , Avocat
meg a scris:

Bineinteles ca poate. Cel care vrea sa iasa din indiviziune ii cheama in judecata pe ceilalti mostenitori (obligatoriu pe toti) si la primul termen pot incheia o tranzactie. Taxa de timbru este de 19 lei si o plateste reclamantul. Este mai putin costisitor decat la notar.
meg a scris:

Bineinteles ca poate. Cel care vrea sa iasa din indiviziune ii cheama in judecata pe ceilalti mostenitori (obligatoriu pe toti) si la primul termen pot incheia o tranzactie. Taxa de timbru este de 19 lei si o plateste reclamantul. Este mai putin costisitor decat la notar.



MULTUMESC MULT
CASTELANA
Buna eu am cumparat un teren in 2004 si acma vrem sa facem iesirea din indiviziune.Am fost ieri la un notar si mi-a zis ca toata afacerea ma costa 3200 ron:O:O:O.Va rog sa-mi spuneti daca si in acest caz este valabila solutia cu judecata.Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune alemeraa alemeraa Buna seara In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)