avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate individuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate individuala

Buna ziua. As dori sa aflu daca peretii exteriori ai apartamentului fac parte din proprietatea comuna sau individuala. Legea se refera la peretii periferici sau interiori despartitori intre proprietati. Nu este clara referitor la peretii exteriori ai apartamentului. Ma gandesc ca referirea la peretii periferici este pentru planseele ce despart etajele.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Ionel99, utilizator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 00:41, 29 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebarea dvs este atat de ordin juridic cat si tehnic.
Dilema dvs este usor de inteles, peretele exterior al locuintei situata intr-un condominium este in acelas timp elementul care separa de intemperii apartamentul dar si fatada imobilului.
De unde o intrebarea legitima, unde este fixata limita de proprietate.
Raspuns, limita de proprietate este fixata la suprafata interioara a peretelui respectiv incluzand si eventualele instalatii aflate imediat sub aceeas suprafata.
Suprafata exterioara, izolatia exterioara, armatura, instalatiile exterioare sunt elemente de proprietate comuna si apartin condominiului, deci, este de responsabilitatea acestuia de a asigura lucrarile de reparatii si intretinere.
In interiorul apartamentului, suprafata betonului, BCA-ului, izolatia si instalatiile individuale sunt proprietate privata.
In cazul instalatiilor interioare trebuie facuta distinctia intre instalatiile individuale si cele comune (ex.: coloana de gaz care deserveste toti colocatarii face parte din instalatia comuna, chiar daca este, pe o portiune, interioara apartamentului X).
O alta explicatie va este necesara: legile trebuiesc sa fie universal valabile si universal aplicabile, deci, dpdv legal se va vorbi de pereti periferici si interiori!
Caracterul universal al legii nu-i permite sa fixeze detalii ca tip de fatada, tip de izolatii, perete despartitor de proprietati sau numai separator de incaperi, pereti purtatori de sarcini sau nu, etc... .
Detaliile sunt reglementate prin norme, standarde, etc... .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica danpin69 danpin69 Salut, Doresc sa stiu daca partile laterale ale unui bloc cu doua scari de forma dreptunghiulara, sunt considerate parti comune?(pe aceste laterale nu exista ... (vezi toată discuția)
Definirea proprietatii comune in acordul de asociere dorinah dorinah Buna ziua, Multumim pentru ca ne dati o mana de ajutor atunci cind suntem in impas. Va doresc sanatate si toate cele bune. Acum as dori sa ma lamuriti intr-o ... (vezi toată discuția)
Panou publicitar mihalutza2003 mihalutza2003 Buna, As vrea sa stiu daca pot incasa, doar eu, o anumita suma de bani de la o firma de publicitate, aceasta firma doreste sa monteze un panou publicitar pe ... (vezi toată discuția)