avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua!Sunt nelamurita privind cele 126 de zile de concediu prenatal.Se pot lua si dupa nastere cele care raman?Eu ar trebui sa nasc la sf lunii decembrie si as vrea sa intru incepand cu 1 decembrie,iar dupa nastere sa imi iar restul zilelor pana la 126.Deasemenea,am auzit multe variante de calcul al sumei primite in aceasta perioada.Se mai opreste ceva impozit pt pensie sau altceva sau suma este 85 la suta din brutul ultimelor sase luni lucrate?Brutul meu ar fi 2530,m-ati putea ajuta si cu un calcul?
Multumesc mult pt raspunsuri!
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2018
elena iasi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 1 Octombrie 2018
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Prin urmare, va puteti lua concediu de maternitate dupa nasterea copilului.

Cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din
media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Mod de calcul:
Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:

Indemnizatia de maternitate neta = cuantumul indemnizatiei de maternitate – CAS (contributia de asigurari sociale).
Cuantumul indemnizatiei de maternitate = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei * 85% * numarul de zile lucratoare din concediul medical.
Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei = baza de calcul a indemnizatiei / zile baza de calcul.

Explicatii:
Baza de calcul a indemnizatiei = suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii/contributia asiguratorie pentru munca.

Zile baza de calcul = numarul total de zile lucratoare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.

Concediul de maternitate nu se impoziteaza (art.62 lit.c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal), se suporta integral din FNUASS.
Sursa : [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concedii pre si postnatale iustina33 iustina33 Cum se calculeaza concediile pre si postnatale? Din ce? Din brut sau din venitul relizat pe ultimele 6 luni? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si de lauzie, cu cuantum indemnizatie andatrofin andatrofin Buna. Am mai multe intrebari la subiectul din titlu. Sunt insarcinata in 32 saptamani si 4 zile, si abia am intrat in concediu prenatal. Ce nu-mi este clar ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)