avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se permit orele de noapte daca programul nu le ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se permit orele de noapte daca programul nu le cuprinde?

Buna ziua. La locul meu de munca programul de lucru din contract este 08:00-20:00, insa un coleg a lucrat pana la ora 01:00. Intreabarea mea este daca este legal ca o companie sa permita desfasurarea activitatii de la locul de munca in afara intervalului orar prevazu in contract. De asemenea, in ziua respectiva, colegul meu a muncit 15 ore iar ziua urmatoare, in mod normal, la 9:00ar fi trebuit sa fie la munca. Probabil a ajuns in jurul orei 11:00 totusi.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Bvirtopeanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:47, 5 Octombrie 2018
12 ore/zi aveti program ?

Este legal/corect ca o companie sa permita desfasurarea activitatii de la locul de munca in afara intervalului orar prevazut in contract.
Programul din contract este de 8 ore pe care le desfasuram in intervalul orar 08:00-20:00. Dar daca lucrezi in program de noapte, nu ar trebui sa ai si ture de noapte prevazute in contract sau ceva de genul? Pentru ca stiu ca se si acorda anumite sporuri pentru ore lucrate noaptea.

Cornel Vasile a scris:

12 ore/zi aveti program ?

Este legal/corect ca o companie sa permita desfasurarea activitatii de la locul de munca in afara intervalului orar prevazut in contract.

Sa inteleg ca nu aveti un program fix de incepere si de terminare nu?ca intre 8 si 20 sunt 12 ore.
Nu este obligatoriu sa aveti stabilit un program de munca in ture pentru a muncii noaptea ...

Codul Muncii
Art. 125
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
.....

Art.126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de noapte dejescuadina71 dejescuadina71 Buna seara lucrez ca agent de securitate in sistem de paza si as dori sa stiu ,sporul de noapte se plateste la salariul actual pe care il am de 975 lei sau la ... (vezi toată discuția)
Bună seara lucrez de pază marți de la ora 18:00 pina miercuri ... Cristi Ciceala Cristi Ciceala Bună seara lucrez de pază Marți de la ora 18:00 pina Miercuri dimineața la ora 8:00. Apoi m-ai intru seara Miercuri tot ora 18: și termin la ora ... (vezi toată discuția)