avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... preschimbare permis auto strain vs condus cu permis ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

preschimbare permis auto strain vs condus cu permis international

Buna ziua!

Lucrez intr-o corporatie cu multi expati, de nationalitati foarte diferite, cu sedere in România pe termen lung, in numele carora va adresez urmatoarele intrebari:
1) cât timp pot conduce in România in baza permisului de conducere national insotit de permisul international de conducere?
2) este obligatorie preschimbarea permisului de conducere strain cu unul romanesc?
Intreb pentru ca nu am reusit sa gasesc legea cu referire la sederea strainilor in România mai mult d 185 zile/an care atrage de la sine obtinerea/preschimbarea permisului de conducere strain cu unul românesc.
Si nici din ordinul ministrului 163/2011 nu reiese ca ar fi obligatorie preschimbarea permisului, ci doar optional, iar cei de la permise auto Bucuresti si Ilfov nu au stiut sa imi raspunda.

II grupez pe expatii mei in urmatoarele categorii, cu concluziile si intrebarile aferente fiecarei grupe:

a) cu permise emise de tari UE si Confederatia Elvetiana = nu este necesara preschimbarea permisului, pot calatori in baza pemisului emis in UE, corect?

b) cu permise emise de tari semnatare ale conventiei de trafic rutier = pot calatori doar in baza traducerii legalizate a permisului strain de conducere, sau este oblugatorie si preschimbarea lui cu unul românesc?

c) cu permise emise de tarile din anexa 3 la ordinul ministrului 163/2011 (SUA, Canada, China, Japonia etc.) nesemnatare ale conventiei de trafic rutier = preschimbarea este obligatorie, dar posibila fara examen auto.

d) cu pemise emise de tari care nu se regasesc pe niciuna din anexele la ordinul ministrului 163/2011 = nu pot fi preschimbate permisele, fiind obligati sa faca scoala de soferi + examen auto daca doresc permis românesc

Pt. categoriile c) si d) , daca au permis de conducere international valabil, cât timp au voie sa conduca cu el pe teritoriul României, si care este art. de lege care limiteaza acesta perioada?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
ina80, utilizator

Alte discuții în legătură

Preschimbarea permisului de conducere din uk in romanesc Ciobanuliviuvasile Ciobanuliviuvasile Va rog sa ma informa- ti cu privire la schimbaria permisului de conducere Englezesc(UK) in cel ROMANESC ,cu specificaria ca l-am preschimbat de oarece am ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere republica moldova EDWARD85 EDWARD85 Buna ziua ! As dori va rog frumos o informatie... Eu am permis de sedere in Republica Moldova valabil pana pe 18/06/2013 pentru studii. De cateva zile am dat ... (vezi toată discuția)
Permis auto spaniol expirat si pierdut in romania marius.cosmin marius.cosmin Buna ziua.Am obtinut permisul in 2001 in romania ,iar in anul 2011 (cand expira) eram in spania la munca. Am preschimbat permisul acolo.Anul trecut am ajuns in ... (vezi toată discuția)