avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional

buna ziua!ce trebuie sa cuprinda un act aditional anexat la contractul de munca prin care se modifica orele de munca de la 8 ore la 4 ore(1/2 norma),si bineinteles si salariu .am primit un act aditional in care nu este specificat conform carei decizi a avut loc reducerea orelor de munca .va multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:51, 11 Noiembrie 2009
La elementul Durata muncii: incepand cu data ......se modifica norma de lucru in 4 ore/zi
La elementul Salariu: incepand cu data ........se modifica salariul la .........., corespunzator unei norme de lucru de 4 ore/zi
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Isa Radov, Consultant resurse umane
Art. 102. - (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarel e:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate preveniri i producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
Model act aditional

ACT ADITIONAL Nr. ………



La contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr. …………. / ………….. in registrul general de evidenta a salariatilor.


Incheiat astazi, …………………., intre:
Angajator – persoana juridica / fizica ……………………………………………….., cu sediul / domiciliul in ……………….., inregistrata la registrul comertului / autoritatile administratiei publice din ………….. sub nr. ….. / ……… / .…. cod fiscal ……..………, telefon ……………., reprezentata legal prin ………………………………., in calitate de ………………………………..,
Si
Salariatul / salariata – domnul / doamna ………………………………………………….., domiciliat / domiciliata in localitatea …………………………….., str. ………………………...
…………………………, nr. ………., judetul ………………., posesor / posesoare al / a buletinului / cartii de identitate / pasaportul seria ……… nr. …….……… eliberat / eliberata de …………………………., la data de …………………, CNP …………………………………. permis de munca seria …………….., nr. …………………… din data de ……………………. .

In temeiul art. 17 (4) coroborat cu art. 41 (1) din Legea nr. 53 / 2003, partile
HOTARASC:
1. Se modifica elementul ……………………………… al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi: …………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
2. Se modifica elementul ……………………………… al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi: ……………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
3. Se modifica elementul ……………………………… al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi: ……………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
Prezentul act additional a fost incheiat in 2 exemplare, cate un exemplar pentru fiecare parte, urmand sa – si produca efectele incepand cu data de …………………..……… .



ANGAJATOR,

De obicei reducerea programului si a salariului implicit se face fie in baza cererii angajatului, fie datorita faptului ca postul se mai justifica la 8 ore / zi, fie acordul partilor.

am primit un act aditional in care nu este specificat conform carei decizi a avut loc reducerea orelor de munca


Asemenea modificari se pot produce numai cu acordul partilor.
Asa ca nu este nevoie de nicio decizie prealabila, deoarece ea ar reprezenta doar vointa angajatorului iar dvs nu sunteti obligat sa fiti de acord cu ea, in sensul modificarii cim.
Dvs sunteti de acord cu aceasta modificare sau va este impusa de angajator?
Cred ca se modifica si natura contractului in cim cu program partial. Daca nu, inseamna ca se "legalizeaza" programul normal de 4 ore pe care unii angajatori il adopta in aceasta perioada pe motivul crizei. Vom auzi foarte curand ca salariatii lucreaza peste aceste 4 ore desi nu ar trebui sa presteze ore suplimentare. Se va face un compromis in privinta platii, atat angajatorul cat si salariatul fiind incantati ca "scapa de anumite dari catre stat" si le raman mai multi bani in buzunar.
Dar... drepturile salariatilor sunt reduse la activitatea aferenta programului de 4 ore. Contributia la fondul de pensii este proportionala cu timpul lucrat? Le va influenta punctajul in sens negativ? Dar vechimea in munca? La deducerea personala mai au dreptul? Este bine de stiut exact aceste urmari si rog pe altii mai avizati ca mine sa dea un raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator

Alte discuții în legătură

Act aditional cim avebiba avebiba Ce elemente trebuie sa contina obligatoriu un act aditional pt. modificarea cim de la 8 ore la 4 ore? (vezi toată discuția)
Program redus impus wergy wergy Buna ziua ! Lucrez la o firma de distributie firma ce este pe profit si pentru a platii mai mici taxele catre stat a gasit solutia de a injumatatii ... (vezi toată discuția)
Reducere timp de lucru mihaela71 mihaela71 Avand in vedre nivelul scazut de vanzari care in acest sezon se datoreaza si profilului de activitate-comercializez articole sportive,nu as vrea sa renunt la ... (vezi toată discuția)