avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare femei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare femei

Buna ziua,
Angajată, institutie publica, femeie, nascuta in noiembrie 1957.
Conform Legii 263/2010, se poate pensiona la limita de virsta in aceasta luna, (octombrie) la virsta standard de pensionare de 60 ani si 11 luni, având peste 40 de ani vechime in campul muncii. Persoana respectivă, doreste continuarea activitatii, conform Deciziei CCR nr.387/2018.
Intrebare:
1. Angajata va putea rămâne în activitate pana la varsta de 65 ani, cum prevede Decizia CCR, sau pana la varsta de 63 de ani cat prevede în momentul de fată Legea pensiilor?
2. Tinând cont de faptul că dorește continuarea activității, își va putea depune dosarul pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, acum in octombrie, urmand astfel sa cumuleze pensia cu salariul? Sau, pentru ca opteaza pentru mentinerea in activitate, nu va putea sa beneficieze si de pensie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 10 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia 387/2018 (extras) :

"... la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan. ..."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Ciupitu Georgiana Ciupitu Georgiana Buna ziua. As dori sa stiu daca o femeie care a va atinge varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare in luna martie poate opta in scris sa ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata atatu atatu Buna ziua, Am o intreabre legata de pensionarea anticipata. Recent am fost informata ca trebuie sa ma pensionez (oarecum ma disponibilizeaza). Ideea e ca am ... (vezi toată discuția)
Oug 96/2018 - cumul pensie cu salariu adrianaispas adrianaispas In cazul in care o femeie care intruneste conditiile de pensionare pentru limita de varsta opteaza pentru continuarea executarii CIM actual ( cf. OUG 96/2018) ... (vezi toată discuția)