avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OUG 96/2018 - cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OUG 96/2018 - cumul pensie cu salariu

In cazul in care o femeie care intruneste conditiile de pensionare pentru limita de varsta opteaza pentru continuarea executarii CIM actual ( cf. OUG 96/2018) , ea poate depune dosarul de pensionare?
In aceasta situatie, la dosarul respectiv, in locul deciziei de incetare a CIM se va depune inscrisul prin care opteaza pentru continuare CIM?
Cel mai recent răspuns: adrianaispas , utilizator 15:12, 29 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia CCR nr. 387/2018 :
".... dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan".
Multumesc frumos.
În cazul depunerii dosarului de pensionare și a încheierii unui nou cim, există vreo impunere legală privind durata acestuia sau poate fi nedeterminată?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nicio impunere legală privind durata acestuia .
Multumesc frumos
Specialistul nostru in resurse umane sustine ca prevederea din Codul muncii:
Art. 83
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

IMPUNE o durata determinata a noului CIM.
Este corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare femei Danaioana Danaioana Buna ziua, Angajată, institutie publica, femeie, nascuta in noiembrie 1957. Conform Legii 263/2010, se poate pensiona la limita de virsta in aceasta luna, ... (vezi toată discuția)
Pensionare Ciupitu Georgiana Ciupitu Georgiana Buna ziua. As dori sa stiu daca o femeie care a va atinge varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare in luna martie poate opta in scris sa ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie cu salariu-conditii sorin1946 sorin1946 Buna ziua, Doresc daca se poate sa ma ajutati in rezolvarea urmatorului caz: In data de 29.06.2022 , indeplinesc varsta de pensionare cf.anexei 5 din ... (vezi toată discuția)