avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA exista la export??
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA exista la export??

Buna ziua,
Vreau sa export carne in tarile din afara spatiului UE.Vama si firma de shipping nu mi iau TVA spunand ca operatiunile de export sunt scutite de TVA.
Dar abatorul nu face acelasi lucru.Desi camioanele firmei de shipping merg sa ia carnea de la abator,aboi ducand o la vamuit si punand containerul pe vas, cei de la abator imi taie chitante cu TVA.
Mai nou mi au spus daca firma nu e romaneasca nu taiem TVA, daca e taiem.
Daca firma e inregistrata in alta tara si vreau sa mi deschid un office /branch si in Romania asta inseamna ca voi deveni firma romaneasca platitoare de TVA sau voi fi o firma straina cu sediu n Romania si nu voi plati TVA?
Acest TVA e ff mare ptr cat export si imi ingreuneaza pretul carnii inafara.Voi vinde mai putin,clienti mai putini.
Cine ma poate ajuta?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:10, 11 Noiembrie 2009
in cazul asta abatorul este exportator si facturarea se face fara TVA, fiind scutita cu drept de deducere cf art. 143, alin 1 Cod Fiscal, atentie insa la documentele justificative pentru aplicarea scutirii.
STIMATI DOMNI,

Va multumesc enooooorm ca m ati ajutat si am ajuns la un punct in care mi ati dat dreptate.
O sa caut sa citesc OMEF 2421 si OMEF 530/2007. I am comunicat abatorului si nici nu au vrut sa auda.Mi au ras in nas ca nu exista sa nu le platesc TVA ul pe marfa luata.

Sanatate multa si va multumesc din suflet!!
Cu respect,
Mihaela V
probabil se tem ca nu vor intra in posesia documentelor justificative aferente exportului si apoi vor avea probleme la control.

incercati sa le propuneti un contract in acest sens si sa le explicati ca ei practic exporta catre un client nonUE si nu au de ce sa factureze TVA, deoarece operatiunea de export este scutita de TVA, conform art. 143, alin 1 Cod Fiscal.

mult succes in afaceri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livrare de bunuri catre nigeria adrianabresug adrianabresug va rog sa ma ajutati cu un raspuns .o societate din romania doreste sa vanda produs finit catre nigeria .cum se factureaza cu tva sau fara ?operatiunea este o ... (vezi toată discuția)
Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva Deliamustata Deliamustata Am urmatoarea speta: O livrare de bunuri unei firme din Cehia platitoare de TVA dar destinatarul final este o firma din Egipt ( firma din Cehia plateste marfa ... (vezi toată discuția)