avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata pentru cumpărare vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata pentru cumpărare vechime

Vreau sa cumpăr un an vechime pentru sa ies la pensie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:21, 17 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vechimea in munca nu se poate cumpara, ci doar este posibil, in prezent, sa acumulati stagiu de cotizare la pensie pentru o perioada de cel mult 5 ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare.

In prezent, in baza Legii 186/2016, persoanele care încă n-au ieșit la pensie se mai pot adresa caselor teritoriale de pensii până la sfârșitul anului 2018, pentru a incheia un contract de asigurare privind plata retroactivă a contribuției la pensii .

Plata retroactivă a contribuției la pensii permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiilor în sistemul public si se poate efectua pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date.

In proiectul noii Legi a pensiilor, se prevede ca, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul fara salariu din trecut afecteaza vechimea acum ? Cornelissa Cornelissa Buna ziua, As vrea sa stiu , daca cineva imi poate spune, legea care stipuleaza ca nu se considera la calculul vechimii in munca si concediul fara salariu ... (vezi toată discuția)
Cumpararea de vechime cindea carmen cindea carmen Daca am terminat somajul in data de 03.02.2015 si doresc sa cumpar vechime pe luna februarie 2015 , se poate cumpara vechimea chiar daca se va suprapune luna ... (vezi toată discuția)
Cumparare vechime pentru pensie JOHNVASILE JOHNVASILE As dori sa stiu daca pentru o perioada de 3 ani+9 luni (anii 1981-1984) se poate cumpara vechime in vederea pensionarii. In aceasta perioada persoana ... (vezi toată discuția)