Salariul compensatoriu este un drept al angajatior care sunt concediati cf art 65 Codul muncii, pentru desfiintarea postului si este acordat in baza Contractului colectiv de munca la nivel national.
Nu puteti fi sigura ca va da banii la care aveti dreptul, dar pt ca aveti aceste drepturi prin lege exista metode de a ii obtine (sesizare ITM sau in intsanta)
Daca faceti cerere de plecare cu acordul partilor sau va dati demisia, chiar daca veti avea concediu medical la data incetarii contractului, acesta tot va inceta, pentru ca demisia este actul dvs unilateral de vointa.
Medicalul amana prin suspendare data de incetare a unui conract doar daca sunteti in preaviz ca urmare a concedierii din initiativa angajatorului.
Salariul compensator este o masura sociala prevazuta de Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) in cazul concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Iata ce spune CCMUNN:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
George27:
Nu exista cerere de demisie, ar fi un nonsens.
Demisia se da prin notificare (V.art.79 din Codul muncii). Ea nu se aproba de catre angajator.
Cererea este un act care necesita aprobarea si se face in cazul incetarii CIM prin acordul partilor.