avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum recuperez o amenda platita deja?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum recuperez o amenda platita deja?

Buna ziua! Sotul meu a primit o amenda din cauza parcarii intr-un loc privat, dar care nu avea popicul ridicat. A platit amenda, dar apoi a si contestat procesul verbal, pe care l-a casitigat. Nu zice nimic de amenda, dar din moment ce zice ca procesul intocmit de politist s-a anulat, logic ar fi sa primeasca banii inapoi nu? Unde ar trebui sa intreb si in cat timp? Sotul e plecat momentan, ce as putea face eu si unde? Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:05, 19 Octombrie 2018
Recuperarea c/v amenda poate fi posibila numai in cazul in care in plangerea initial adresata instantei de judecata petentul contravenient a solicitat in principal anulare proces verbal si accesoriu instanta sa dispuna si restituire suma achitata drept amenda
Daca nu exista hotarare judecatoreasca definitiva care sa dispuna restituire amenda,nu exista temei legal pentru pretentia recuperarii amenzii achitate
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 207/2015 privind codul de procedura fiscala
"ART. 168 Restituiri de sume

(1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.

(2) în situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective."

Conditia este ca hotarirea judecatoreasca sa fie definitiva.

Statul cere si ameninta de foarte multe ori pe contribuabil la plata amenzilor, chiar daca procesul e in curs de derulare. Se trimit somatii acasa si, probabil, unii contribuabili platesc, in ideea ca-si vor recupera banii dupa aceea.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
latka, moderator
Multumesc! Unde ar trebui sa depuna cererea, la judecatorie, politie? Sau macar unde sa intreb? As putea sa depun eu cererea, in calitate de sotie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La primarie, banii din amenda au fost virati la bugetul local. Anexati toate actele doveditoare (copie hotarire judecatoresca definitiva, copie document de plata).
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
latka, moderator
Presupun ca daca ar fi definitiva, trebuia sa scrie exact asa nu? La noi in hartii scrie ceva de drept de apel in termen de 30 zile, asadar probabil ca nu e definitiva; putem face ceva in astea 30zile sau trebuie sa asteptam sa treaca si abia apoi depunem cerere de restituire?

Alte discuții în legătură

Am decizie judecatoreasca de inlocuire a contraventiei cu avertisment ... pbogdan9 pbogdan9 Am decizie judecatoreasca de inlocuire a contraventiei cu avertisment cu consecinta exonerarii de la plata amenzii contraventionale. Am platit suma de 1000 de ... (vezi toată discuția)
Contastare pv contraventie lonita lonita Buna ziua. Am fost amendat in trafic pentru o contraventie pentru care, consider eu nu sunt vinovat. Procesul verbal se ataca la Judecatoria Targu Mures in 15 ... (vezi toată discuția)
Recuperare contravaloare amenda de circulatie platita , lazarescupaul lazarescupaul In plangerea initiala adresata instantei de judecata am solicitat in principal anulare proces verbal si accesoriu instanta sa dispuna si restituire suma ... (vezi toată discuția)