avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ACT DONATIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ACT DONATIE

Buna seara
Am si eu o problema legata de un act de donatie.
Eu si sotul meu ne am casatorit in urma cu 7 ani ,iar dupa 2 ani soacra mea i,a donat sotului meu prin act de donatie cu scutire de raport o parte din casa. Acum dupa 5 ani ne ameninta cu stricarea actului de donatie. Mentionez ca noi am renovat casa batraneasca,am mai costrui 2 camere si multe altele. Va putea strica actele chiar daca este un act cu scutire de raport si la toti ceilalti frati 3 le a dat acelasi fel de acte . Va rog sa mi spune-ti daca va reusi acest lucru si ce putem face noi sa nu pierdem acest proces.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 19:25, 12 Noiembrie 2009

1) "Apoi, mai este survenienta de copil-cazul in care donatarului (soacrei) i s-ar fi nascut un copil, lucru zic eu imposibil :) ...pai el nu are cum sa fie revocat pe acest motiv 100 % dar nu din cauza ca datorita varstei sunt putine sanse sa mai conceapa ci pur si simplu pt ca revocarea opereaza datorita faptului ca la data donatiei nu aveai copii si ulterior ti s-au nascut insa in cazul in speta donatoarea a dat chiar descendentului...
2)eu nu am auzit de nicio donatie revocata pt deteriorarea relatiilor sau ingratitudine in afara de cazurile de ingratitudine expres si limitativ prevazute de lege...cauza actului se analizeaza raportata la data incheierii donatiei chiar daca ea a disparut ulterior...
@ovi_dragomir, scuze ca nu am mentionat cazurile de revocare pentru ingratitudine ,adica cele prevazute de lege.
Potrivit art.831 cod civil, revocarea unei donatii pentru ingratitudine se poate solicita numai in trei situatii : a. daca donatarul a atentat la viata donatorului ; b. daca este culpabil in privinta-i de delicte, cruzimi sau injurii grave ; c. daca, fara cuvant, ii refuza alimente.
Prin deteriorarea relatiilor , putem intelege si aceste situatii , in opinia mea.
Este corect ca survenienta de copil ca si motiv de revocare este din start exclusa .
Totusi, pentru a se ajunge la revocare , ar fi necesar sa se ajunga la o ,,deteriorare" in sensul celor aratate de Codul civil. Asa incat userul ar putea , cunoscand acestea, sa aiba un comportament adecvat fata de donatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie danut74 danut74 soacra mea a facut act de donatie sotiei mele pe o garsoniera...acum vrea sa strice actul de donatie....se poate?:O (vezi toată discuția)
Revocarea donatiei simimuri simimuri Am donat un apartament singurului copil pe care l-am avut in acel moment (acum 5 ani) si care atunci avea 22 ani. Acum am infiat un copil si vreasu sa stiu ... (vezi toată discuția)
Cum pot ataca donatia? blueeyes56 blueeyes56 Buna ziua, as dori sa stiu ce sanse am sa recuperez casa care am donat-o fiicei mele si sotului ei,ca bun comun si cu scutire de raport, deoarece au divortat ... (vezi toată discuția)