avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre succesiune

Buna seara. As avea nevoie de sprijin in urmatoarea problema :
- în urma cu 10 ani tata a decedat iar până azi nu s-a facut succesiunea. Ca bunuri comune cu mama a u fost o casa construită acum 43ani pe un teren donat de părinții mamei si o Dacia 1310 din 2002. Doresc sa stiu daca se poate face succesiune doar la Dacia deoarece zace de 10ani si nu se poate nici vinde nici da la rabla fiind pe numele tatălui iar casa este pe numele ambilor părinți . Deci se poate face succesiunea doar la masina si daca da ma puteti ajuta cu articolul de lege deoarece parerile sunt împărțite, multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Popesku , utilizator 14:08, 23 Octombrie 2018
Buna seara,
De ce nu dezbateti intreaga succesiune?
Mergeti la un notar si discutati cu el.
El va poate spune articolul de lege dar va poate si dezbate succesiunea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Masa succesorala este cea pe cere o declara mostenitorii si cea pentru care prezinta acte de proprietate.
Daca dvs declarati ca tata nu a avut decat o Dacie si prezentati actele doar pentru Dacie, doar pe Dacie se va dezbate mostenirea.
Daca peste un timp, va hotarati si pentru casa, sau mai descoperiti si alte bunuri, sume de bani ale tatalui, puteti solicita oricand un supliment la certificatul de mostenitor initial.
Procedural, este mai simplu sa faceti acum pe tot. Pentru ca, la decesul mamei, ca sa dezbeteti succesiunea acesteia, va trebui sa obtineti intai un supliment la certificatul de mostenitor dupa tata, apoi sa o dezbateti pe cea a mamei. Deci practic sa va "intoarceti" la mostenirea tatalui.
Costul mare al întregii succesiuni m-a împiedicat si vrem sa eliberăm curtea.
Costul mare se datoreaza si faptului ca succesiunea nu a fost dezbatuta in termen de 2 ani de la deces, ceea ce atrage perceperea unui impozit de 1% catre stat, calculat la valoarea masei succesorale.
Apoi, nu stiu cat de mare ar putea fi costul unei succesiuni pe jumatate dintr-o casa veche de 43 de ani....
Din pacate cei 1700 lei cât ne-au cerut reprezintă o sumă destul de mare pentru mine. . Acesta este adevarul altfel nu stateam pana acum. O sa fac pe masina si vedem apoi . Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai multe intrebari despre dezbatere succesiune elenoc elenoc Buna ziua, suntem 3 surori, tata decedat in ianuarie 2004, mama in august 2017. Au fost casatoriti 43 de ani, pana a survenit decesul tatalui. Actele de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Mostenire mama decedata Adrian Boho Adrian Boho Mama a decedat acum 7 ani si tata nu vrea sa faca succesiunea pe o casa eu fiind singurul copil al lor . Cum il pot obliga pe tata sa faca succesiunea sa pot ... (vezi toată discuția)