avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se împarte masa succesorală după decesul unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se împarte masa succesorală după decesul unui văduv cu copii, recăsătorit?

Buna seara am si eu o intrebare...bunica a murit inaintea bunicului si aveau 3 copii si o casa construita împreună.bunicul sa recasatorit cu o doamna care a venit din alta casatorie cu o fată.si au construit un grajd bunicul a murit si as dori sa stiu care este impartirea corecta a bunurilor si pe baza calor
legi va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:19, 27 Octombrie 2018
Da, Codul civil
Art. 970
Condiţii
"Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă."

Deci, calitatea de sot, e suficienta si se dovedeste cu certificatul de casatorie.
In viziunea dvs, ce imporatanta ar avea durata casatoriei? De ce ar influenta durata casniciei dreptul la succesiune?

Vroiam doar sa spun ca in 2 a ni nu se pot construi atat de multe ca in 13 ani

raluk0207 a scris:

Da, Codul civil
Art. 970
Condiţii
"Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă."

Deci, calitatea de sot, e suficienta si se dovedeste cu certificatul de casatorie.
In viziunea dvs, ce imporatanta ar avea durata casatoriei? De ce ar influenta durata casniciei dreptul la succesiune?

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect ar fi fost așa:

Dacă bunicul și bunica au construit împreună o casă, atunci înseamnă că jumătate din dreptul de proprietate asupra casei aparținea bunicii și jumătate bunicului.

La moartea bunicii, 1/2 din casă întra în masa succesorală rămasă de urma bunicii si se împărțea după cum urmează
- 1/4 pentru bunicul (soțul supraviețuitor al bunicii)
- 3/4 pentru copiii bunicii

Prin urmare, după moartea bunicii, bunicul ar fi trebuit să aibă 5/8 din casă (jumătate lui, dobândită prin construire, plus o pătrime din cealaltă jumătate, dobândită prin moștenire de la bunica). Rezultatul adunării cu fracții este 5/8 din casă.

Astfel, la moartea bunicului doar 5/8 din casă ar fi trebuit să facă parte din moștenirea lui.
Restul de 3/8 era al copiilor bunicii. (moștenire după mama acestora).

Iar acest 5/8 din casă se împărțea mai departe astfel:

- 1/4 pentru soția supraviețuitoare a bunicului (= a doua lui soție)
- 3/4 pentru copiii bunicului.

Or, dvs. spuneți că „li s-a dat fiecăruia câte 1/4 din tot”. (nu din 5/8)
Posibil.
Doar că notarul nu dă nimic de la el.
Dacă niciunuia dintre copiii defuncților nu li s-a părut ceva în neregulă (stai frate, că parcă pusese și bunica o cărămidă pe aci, iar noi avem deja 3/8 din casă, moștenită de pe urma mamei noastre) atunci iese ... ce ziceți că „li s-a dat”.

Sunt două variante posibile:
- fie dvs. nu citiți corect ceea ce scrie în CM (Ce scrie, mai exact, la rubrica masa succesorală rămasă de pe urma bunicului? Scrie 1/1 sau 5/8?)
- fie copiii bunicilor au omis (cu bună știință sau din neștiință) să arate că acea casă a fost construită de către bunicul cu soția sa dintâi și nu doar de către bunicul sau de către bunicul cu a doua sa soție.

Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune aniry_28 aniry_28 Bunicul meu a murit acum 3 luni. Cat din bunurile pe care le detinea mosteneste bunica mea si cat copii. Mentionez ca are numai teren extravilan. Este ... (vezi toată discuția)
Succesiune sebibutu sebibutu Bună seara. Cei doi soţi sunt recăsătoriţi. Soţul are un copil, soţia alţi doi copii. Între timp soţia moare. Cum se face actul de succesiune ? (vezi toată discuția)