avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am publicat un anunț de vânzare imobil pe mai multe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am publicat un anunț de vânzare imobil pe mai multe site-uri și am fost contactat inclusiv de agenții. Un cumpărător a venit adus de un agent imobiliar, poate să ocolească agenția dacă eu nu am contract cu ei?

Buna ziua! Am publicat un anunt de vanzare pe mai multr site uri de imobiliare, evident ca am fost sunat si de catre agentii. Una dintre agentii cu care nu am nici un contract, a venit cu un client care ulterior a vazut si anuntul meu. Intrebarea este, daca cumparatorul poate ca ocoleasca agentia, eu neavand nici un contract cu vreuna, si pot face dovada publicarii anuntului? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 09:03, 29 Octombrie 2018
Buna ziua,
Dar cumparatorul are? daca are clientul atunci cred ca va plati el, dvs.aveti grija sa nu semnati nimic cu nici.o agentie/agent- formular de vizita sau altceva, nu au cum sa va ceara banii fara acte, doar cu vorbe...
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vad cui ar trebui sa faceti dovada ca ati urcat in nume propriu niste anunturi de vanzare....
Daca nu doriti sa colaborati cu o agentie si totusi insista (ca asa-s agentiile, indruga vrute si nevrute la telefon, cum ca au deja client, si etc), puneti-le in vedere ca va intereseaza sa obtineti pretul x, banii dv. Daca vor sa prezinte oferta clientilor, n-au decat sa isi adauge comisionul (1 - 3% sau cat mai percep acum...) Cu alte cuvinte dvs veti avea anuntul la 50 000, agentia il va prezenta la 51 500 (unii sunt atat de lenesi incat preiau inclusiv fotografiile proprietarului...). Un client interesat scaneaza oricum internetul, si va obseva diferenta de pret pe aceeasi oferta.

Acum 2 ani am fost in aceeasi situatie - client adus de agentie cu care nu semnasem nimic, si dupa vizionare s-a intors clientul cu propunerea sa sarim agentia....Nu avea insa nici el semnat nimic cu agentia in cauza. In general, pentru a-si proteja munca, agentii semneaza inainte de a arata apartamentul un contract de vizionare cu clientul - nume, adresele vizionate, etc....Cel putin asa era acum 10 ani cand am avut tangente cu domeniul.... Daca nu exista niciun contract, nu trebuie sa dati explicatii nimanui.

Asteptati-va ca daca agentul imobiliar afla (suna maine clientul si respectivul ii spune ca deja a gasit, va suna pe dvs de pe un alt numar decat cel cunoscut si spuneti ca ati vandut) sa va sune si sa va ameninte cu @departamentul juridic, etc@. Cat nu sunt hartii semnate nu au nicio baza legala...

Incet - incet vor intelege sa-si asigure spatele si sa practice comisioane decente, ca de fapt asta e motivul pentru care fuge lumea de agentii - comisioane care nu se justifica in munca....

Ah, si sfant e sa semnati antecontract la notar, nu in vreo agentie imobiliara...
Doar daca se semneaza contract prin intermediar se plateste comision... agentiile vaneaza ofertele particularilor, le publica si daca gasesc client cer 3% si de la cumparator si de la vanzator. Daca vanzatorul care nu are contract cu ei, e naiv si plateste si el, bine... daca nu, iar bine, firma taxeaza macar cumparatorul pe care l-a adus. Invatare de minte: ca sa evitati situatii penibile, cei care nu vor sa achite comisioane, sa caute intai vanzari publicate direct de particulari, care sunt pe zeci de saituri. Vanzarea prin intermediari (parerea mea) e doar ptr. cei care n-au timp/rabdare sa caute, sau nu au ce face mai bun cu banii de comision.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca in toate meseriile prost reglementate in Ro si cea de agent imobiliar este plina de hoti si de excroci.
Un adevarat agent imobiliar nu-si umple carnetul de oferte pe Internet, de mici anunturi etc... .
El bate terenul pe raza zonei sale comerciale, vorbeste cu oamenii, se informeaza, isi face fise etc... !
In cazul dvs, nu semnati nimic, este problema cumparatorului sa procedeze cum vrea el, nu dati informatii suplimentare la telefon de tip: cand, cum si cui ati vandut?
Singurele informatii de dat sunt cele care descriu bunul imo pe perioada in care acesta este inca la vanzare.
Nu aveti obligatia sa va povestiti viata la telefon oricarui individ care suna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract de vizionare - legal sau santaj montecassino montecassino Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara alinutzza83 alinutzza83 hello de ceva timp incerc sa imi vand casa. am pus anunt pe net dar am lipit si afise pe la blocuri. o agentie imobiliara m-a contactat si mi-a spus ca au ... (vezi toată discuția)
Comisioane agentii imobiliare fil1ram fil1ram Am scos un apartament la vanzare cu anunt in ziar. M-au contactat o agentie , telefonic,si mi-au spus ca mi-au gasit un cumparator. Nu mi-au precizat in ce ... (vezi toată discuția)