avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

comision agentie imobiliara

hello

de ceva timp incerc sa imi vand casa.
am pus anunt pe net dar am lipit si afise pe la blocuri.
o agentie imobiliara m-a contactat si mi-a spus ca au un cumparator, asa ca m-am intalnit cu ei.
la intalnire m-au pus sa semnez un contract in care se stipuleaza plata unui comision catre agentie, in cazul in care cumparatorul este o persoana adusa de ei.
omul adus de ei mi-a oferit un pret dar nu am fost de acord.
mentionez faptul ca discutiile cu agentia s-au facut doar pe nr meu de telefon.
in anunturile postate de mine este trecut nr de tel. al sotului meu.
ulterior, acelasi om adus de agentie a sunat pe nr sotului, crezand ca este vb de alta casa si a venit sa vada casa.
in cele din urma s-a hotarat sa cumpere.
ma intereseaza sa stiu daca sunt obligata sa platesc acel comision agentiei, tinand cont de cele mentionate mai sus, si de urmatoarele :
- contractul cu agentia contine doar datele mele si are doar semnatura mea iar in actele casei eu si sotul meu suntem coproprietari, 50% - 50%, sotul meu nici nu este mentionat in contractul cu agentia si semnatura lui nu este nicaieri.
- in contract nu este mentionat nimic de exclusivitate
- in momentul in care ei au venit cu omul respectiv nu s-a facut nici o fisa de vizionare, nu am semnat nici eu nici el nimic, deci practic nu au cum dovedi ca ei au adus acel om la mine.
- cumparatorul nu are nimic semnat cu ei.
astept cu interes parerile voastre.
Cel mai recent răspuns: alinutzza83 , utilizator 14:58, 20 Martie 2010
In conditiile mentionate,cand cumparatorul nu are asumate obligatii fata de agentia imobiliara,daca nu detineti contract de exclusivitate ,demarati procedura legala de tranzactionare imobil
Daca este de acord si cumparatorul, si daca el nu are nici o obligatie contractuala cu agentia, puteti anunta agentia ca oferta de vanzare nu mai este valabila, iar cumparatorul isi retrage oferta de cumparare.Oricum, agentia nu poate dovedi legatura cumparator-vanzator-intermediar.
alinutzza83, puteti fi sigura ca agentia nu face nici liberalitati, nici acte dezinteresate. Nu mizati pe faptul ca nu a incheiat un contract de vizionare cu acel cumparator. Din asta traiesc agentiile. Doar un agent cu capul in nori v-ar fi adus un client fara sa fi incheiat cu el un asemenea act.

Pana la urma, vindeti casa clientului adus de agentie. Agentie care v-a facut un serviciu pe care v-ati obligat sa-l platiti. Chiar daca nu a incheiat cu acel cumparator un contract de vizionare, mi se pare imoral sa nu va achitati datoria.

Da' parca mai e ceva moral in tara asta?

:bow:
Buna ziua

Multumesc pentru raspuns dar tin sa va contrazic.
Agentia respectiva a trimis la vizionare niste "pustoaice" de 18 ani abia iesite de pe bancile liceului care habar nu aveau cum sa-si faca treaba.
Apoi ma gandesc ca acel contract semnat cu agentia nici nu este legal atata timp cat sotul meu este coproprietar in acte iar el nu si-a dat macar acordul pentru serviciile acestei agentii...am mentionat mai sus ca pe contractul cu agentia sunt doar datele mele si semnatura mea, ale sotului meu nu.
Daca agentia stia sa isi faca treaba, primul lucru care trebuia sa il faca era sa verifice cine este proprietarul imobilului, poate eu nu eram nici macar coproprietara. Ei nici macar nu au cerut sa vada actele de proprietate.
Si nu mi se pare deloc imoral sa nu platesc un comision avand in vedere faptul ca eu am fost prin tot orasul si am lipit afise cu anuntul de vanzare a imobilului, in urma caruia am primit mai multe oferte de la alte persoane dar s-a intamplat ca acelasi om care a venit de la agentie sa vada acest anunt si sa il contacteze pe sotul meu crezand ca este vorba de alt imobil decat cel pe care tocmai il vazuze.
Abia in urma discutiei cu sotul meu s-a hotarat omul sa cumpere, si nu atunci cand a venit cu agentia.
Contractul cu agentia este perfect legal, indiferent de existenta sau inexistenta semnaturii sotului dumneavoastra.

Pustoaicele de 18 ani v-au adus un client aflat in baza de date a firmei. Client cu care, pana la urma, veti incheia (ati incheiat deja) actul.

Partea frumoasa a povestii, aceea cu bietul cumparator ratacit printre anunturi si zapacit de atata publicitate, e trasa de par. Sincer.

Daca in urma anunturilor publicate s-ar fi vit un cumparator iar agentia v-ar fi pretins plata unui comision fara sa fi miscat vreun deget pentru, atunci i-as fi acuzat pe ei de imoralitate chiar daca ar fi fost un cliet aflat in relatii contractuale cu ei. Asa insa...

Alte discuții în legătură

Cum scap daca nu am platit comisionul la o agentie imobiliara????? adriana2011 adriana2011 Am cumparat un apartament prezentat de o agentie imobiliara, dar pe ei nu i-am anuntat, cand am facut contractul de vanzare cumparare. In contractul de ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara Hilda32 Hilda32 Buna ziua. Am gasit un apartament pe un site de imobiliare postat de catre o agentie si in care scria ca se va percepe comision 0% de la cumparator. Avand in ... (vezi toată discuția)