avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOCIETATE COMERCIALA, taxe obligatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOCIETATE COMERCIALA, taxe obligatorii

va rog ajutati-ma sa inteleg procedura de plata a unui concediu de risc maternal in ceea ce priveste o societate comerciala care are o angajata in aceasta situatie. Pentru firma este obligatoriu sa inlocuiasca persoana la locul de munca. Exista vreo prevedere legala prin care FIRMA poate beneficia de vreun ajutor de la stat pentru aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:18, 26 Octombrie 2018
1. Plata indemnizației se face lunar de către angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă.

2. Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc de către angajatori angajaţilor care au beneficiat de certificate de concediu medical se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.

Acte necesare recuperare bani de la Casa de Asigurari de Sanatate:
1. Cerere tip conform modelului prezentat in ANEXA 10 din Ordinul 15/2018/1311/2017 privind Normele de aplicare ale OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (atasat in sectiunea formulare);
2.Centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii/lunilor pentru care se solicita recuperarea sumelor ( ANEXA 1 din Ordinul 15/2018/1311/2017 privind Normele de aplicare ale OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate;
3.Centralizator privind sumele de recuperat de la FNUASS( conform modelului de la rubrica "Formulare pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii de concedii medicale");
4.Concediile medicale (exemplarul 2 – roz) aferente pt luna/perioada pentru care se solicita restituirea;
5.Certificat de atestare fiscala eliberat de Administratia Financiara, care sa ateste plata contributiei de 0.85% pentru perioada anterioara restituirii sumelor.

3. Societatea nu este obligata sa inlocuiasca persoana la locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume casmb ELENA2009 ELENA2009 pentru a recupera banii de pe concediile medicale de la casa de sanatate trebuie depuse si concediile medicale care sunt suportate de angajator, cf ordin ... (vezi toată discuția)
Recuperare indemnizatie de cm de la fnuas Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Va rog sa imi enumerati care sunt cazurile in care un angajator poate sa-si recupereze indemnizatii de concediu medical. Sunt noua in domeniul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical editaama editaama un salariat dintr-o institutie publica care este diagnosticat cu neoplazii sau sida con indemnizatie 14 poate beneficia de concediu medical o perioada ... (vezi toată discuția)