avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical - accident de munca (traseu) - il ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical - accident de munca (traseu) - il plateste angajatorul fara 6 luni cotizare

Ma plateste angajatorul in caz de accident de munca (traseu) daca nu am 6 luni cotizare la CAS in ultimele 12 luni?
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:26, 26 Octombrie 2018
Am uitat sa mentionez ca lucrez de doar 4 luni la firma.
La alt angajator in ultimele 12 luni ,nu ati mai lucrat ?
Evenimentul produs trebuie comunicat de catre angajator la ITM si cercetat de o comisie desemnata prin decizia angajatorului.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale evenimentul se inregistreaza de catre firma ca AM de traseu si se completeaza formularul FIAM.
PV de cercetare avizat de ITM si formularul FIAM se inmaneaza victimei de catre angajator. Aceleasi documente se depun de angajator la CJP pentru plata concediilor medicale. Concediile medicale se depun de victima la angajator.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioenaza:
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
Pentru AM nu se are in vedere conditia de stagiul de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de sanatate C ronaldo C ronaldo Am si eu o intrebare la dvs daca ma puteti ajuta.Sunt conducător auto si lucrez la o firmă din românia 3 luni pe comunitate pe data de 13.12.2019 aflându ... (vezi toată discuția)
Accident de munca silvia77 silvia77 Buna ziua. In urma cu o luna am suferit un accident rutier in timp ce ma deplasam spre servici. Am declarat ca fiind accident de munca avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Accident de munca adipro adipro De ce beneficiaza un angajat daca a fost accidentat de o masina in drumul spre munca?i (vezi toată discuția)