avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Un hacker m-a anunțat că mi-a spart e-mailul, mi-a ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Un hacker m-a anunțat că mi-a spart e-mailul, mi-a plasat un sistem de urmărire și îmi cere 893 de euro ca să nu divulge informații compromițătoare despre mine. Nu am de gând să plătesc, dar știe cineva cum ar trebui procedat în astfel de situații?

Acum cateva zile am primit un e-mail in limba engleza prin care un hacker ma anunta ca mi-a spart contul de e-mail si mi-a plasat un sistem de urmarire permanenta,copiind toate contactele,informatiile din calculator si site-urile accesate.Imi cerea sa trimit prin sistemul de platii Bitcoin suma de 893 de euro in 48 de ore altfel ar fi destainui tuturor contactelor mele de e-mail informatii despre site-uri deochiate pe care le-as accesa ,poze compromitatoare(nu are cum)etc....ca dovada am recunoscut in text una din parolele mele utilizate pe calculator fara a fi sigur ca e cea de la e-mail....sigur am gresit accesind cine stie ce site candva si la care pesemne am dat ceva informatii,dar acum nu-mi aduc aminte....nu am dat importanta acestui mesaj dar dupa cateva zile s-a repetat cerundu-mi din nou aceiasi suma in.48 de ore altfel amenintand ca va transmite informatii defaimatoare la toti prietenii,rudele etc....Nu stiu cat de serioasa este treaba,repet mesajul e in engleza,iar calculatorul este cel de la locul de munca.As anunta politia dar nu stiu daca se va rezolva ceva!Stie cineva vreo situatie similara si eventual cum ar trebui procedat!Oricum nu am de gand sa fac platii asa cum imi cere!
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alex3x , utilizator 19:51, 3 Decembrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
:))))))
indiferent de situaite,prost e cel care palteste nu cel care cere,sfatul meu e sa ignorati acest tip de mail,e o incercare slaba la plezneala,insa banui ca sunt pe lumea asta destui prosti care o musca cu faza asta
fiti sigur ca nu au nici cea mai mica informatie despre dvs decat adresa de mail.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va dati seama ce soc ar avea individul daca i-ati trimite banii? De ce nu il ignorati, reinstalati calculatorul afectat si schimbati parola de email, nu credeti ca e cel mai simplu?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce nu stiti dvs este urmatorul lucru: unele site-uri comerciale (putin respectoase de legi si drepturile clientelei) isi vand la pret de talcioc bazele de date privitoare la clientela fara activitate comerciala recurenta.
Asa numitele conturi adormite.
Cumparatorii, excroci de mica anvergura, in general africani (pt ca pe acolo cu 10€ faci 10 copiii cu zece neveste diferite in acelas timp), nu au capacitatile/cunostintele necesare ca sa violeze conturile (recuperand parola de acces la contul bancar pe Internet, etc...), sa va pirateze calculatorul, sa va blocheze calculatorul, etc...!
Se lucreaza la intimidare.
Un adevarat hacker, dupa max 3 somatii de plata (fiecare somatie cu pretentii finaciare majorate fata de precedenta somatie) v-ar fi blocat deja intai partial, dupa aceea total, calculatorul, ar fi divulgat deja parti din continutul comprimitator, etc...!
Adevaratii hackeri nu au timp, timpul lor valoreaza prea mult ca sa se incurce cu gainarii de 893€.

Sfatul meu, reclamati furnizorului actual de adresa mail actiunile ilegale ale autorului santajului si cereti atat inchiderea acelei adrese mail (daca adresa este pe domeniul lui), cat si inchiderea adresei dvs mail.
Bineanteles, in prealabil ati inregistrat toate adresele contactelor pe care dvs le considerati inca necesare.
Creeati o alta adresa mail si efectuati o informare circulara a contactelor necesare de schimbarea de coordonate mail.
O buna oportunitate de a face un pic de curatenie

Plangerile penale nu dau niciodata rezultate in astfel de cazuri.
Anchetatorii, dupa investigatii costisitoare, dau peste IP-uri de Netcafe Bambula care inchiriaza calculatoare cu acces Internet la 0.10€/15min.
Totul fara registre de inchiriere pt ca utilizate de mici excroci, de amarate care-si arata sanii si alte alea pe net pt 1€, etc... .

Aceste excrocherii erau moneda curenta in It, UK, Fr, De, Be, etc..., acum vreo 15 ani, s-au depus astfel, la epoca respectiva, tone de plangeri peste tot in Europa.
Plangerile acumulandu-se pana cand diversele politii s-au saturat sa alerge dupa negri verzi pe pereti africani murdari
Asa s-a trecut la campanii publice de informare ale cetatenilor si jucaria nu a mai mers in west.
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Demos, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
iordantonio a scris:

Va dati seama ce soc ar avea individul daca i-ati trimite banii?


Nu numai ca ar avea un soc ci ar face si apoplexie cand isi va da seama ca a gasit un prost care sa-i trimita banii intr-un cont pe care a uitat sa il mentioneze in primul mesaj de santaj!
:)))))
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termina cu prostiile ! Pune mana, formateaza calculatorul, inchide si sterge conturile cu pricina, nu mai folosi aceleasi parole in viitoarele conturi. In plus ia-ti un antivirus cu bani (Kaspersky de exemplu, ca astia n-au batut palma cu statul paralel) si nu mai deschide aiurea toate mail-urile pe care nu le cunosti. La site-uri deocheate nu te uiti numai tu, dar ar fi bine ca la munca totusi sa lucrezi, ma gandesc eu. Si gata !!

Alte discuții în legătură

Conturi sparte de hackeri alinarms alinarms mi s-au spart toate conturile yahoo de catre hackeri, un singur cont am reusit sa il recuperez. cineva are acces permanent la PCul meu. ieri mi-a instalat ... (vezi toată discuția)
Santaj informatic/date furate/imi cere bani DoruD DoruD Buna ziua Am primit un mail (in folderul Spam) de la un individ care sustine ca a instalat un malware pe un site pentru adulti , ca eu am accesat situl si el ... (vezi toată discuția)
Cineva s-a folosit de e-mailul meu justmyself justmyself buna ziua. de curand mi-am dat seama ca cineva s-a folosit de e-mailul meu pentru a-mi afla parola de pe un forum unde eu am si un cont.as vrea sa stiu, daca ... (vezi toată discuția)