avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 329/2009 - zile libere neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 329/2009 - zile libere neplatite

Azi intra in vigoare Legea 329/2009. Referitor la zilele libere neplatite (art. 10) eu interpretez asa:
- se aplica doar pentru lunile noiembrie si decembrie;
- pentru nov. procentul de diminuare a cheltuielilor nu va fi de 15,5 % ci va fi proportional cu zilele ramase din luna nov., respectiv 9,61 %;
- chiar daca diminuarea de 15,5 % inseamna 3,20 de zile se va rotunji in favoarea salariatului si se vor acorda 4 zile libere;
- masurile stabilite pentru diminuare se vor aplica in baza unui act administrativ emis de conducatorul institutiei, dupa solicitarea avizului reprezentantilor salariatilor (comisia paritara in cazul functionarilor publici).

Credeti ca este o interpretare corecta?
Cel mai recent răspuns: adinanic , utilizator 15:07, 18 Noiembrie 2009
Asa cum s-a anuntat perioada de CFS este de cel mult 8 zile ... nu mai are cum sa fie de 10 zile ... :)
Se aplica 15,5 % reducere pentru luna nov intreaga si 15,5% pentru luna dec, desi suntem deja la jumatatea luni nov.

Daca sunteti functionar public, subiectul e dezbatut in sectiunea dedicata functionarilor publici.
freeelis a scris:

Asa cum s-a anuntat perioada de CFS este de cel mult 8 zile ... nu mai are cum sa fie de 10 zile ... :)


Era vorba de 6 zile si trei ore pentru ambele luni (nov. si dec.), nu doar pentru o luna. Si nu e concediu fara plata, sunt zile libere neplatite.
Nu este vorba de 6 zile ... este de notorietate publica faptul ca bugetarii isi iau cate 4 zile de zile libere neplatite pe fiecare luna (noiembrie si decembrie).:)
freeelis a scris:

Nu este vorba de 6 zile ... este de notorietate publica faptul ca bugetarii isi iau cate 4 zile de zile libere neplatite pe fiecare luna (noiembrie si decembrie).:)


Da, este cea mai vehiculata interpretare. Doar ca nu mi se pare corecta, deoarece cu patru zile in nov. si patru zile in dec. se depaseste procentul de 15,5 diminuare a drepturilor salariale ca medie lunara. Am dat o alta interpretare si doream pareri...atat. Mai ales ca deja in unele instututii (ex. Casa Nationala de Pensii) s-a transmis o circulara prin care se stabilesc 3 zile pentru nov. si patru pentru dec.
Ideea este de a scoate in evidenta cate moduri de interpretare au lasat cei care au redactat aceasta lege...

Alte discuții în legătură

Rog urgent lamurire ContSters23466 ContSters23466 lucrez in sistemul sanitar de stat. menagerul ne-a solicitat sa semnam o varianta pentru reducerea cheltuielilor conform legii 329/2009. nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata-hotarare de guvern DELIA DELEANU DELIA DELEANU Buna ziua.Daca sot si sotie sunt bugetari,sunt nevoiti amandoi sa plece in cele 10 zile de concediu fara plata?Multumesc. (vezi toată discuția)
Mãsuri luate de ministerul educaþiei în vederea aplicãrii legii 329/2009 iuvri iuvri Buna ziua. Va rog sa comentati legalitatea si eventual modalitatea de contestare in instanta a urmatoarelor masuti luate de Ministerul ... (vezi toată discuția)