Azi intra in vigoare Legea 329/2009. Referitor la zilele libere neplatite (art. 10) eu interpretez asa:
- se aplica doar pentru lunile noiembrie si decembrie;
- pentru nov. procentul de diminuare a cheltuielilor nu va fi de 15,5 % ci va fi proportional cu zilele ramase din luna nov., respectiv 9,61 %;
- chiar daca diminuarea de 15,5 % inseamna 3,20 de zile se va rotunji in favoarea salariatului si se vor acorda 4 zile libere;
- masurile stabilite pentru diminuare se vor aplica in baza unui act administrativ emis de conducatorul institutiei, dupa solicitarea avizului reprezentantilor salariatilor (comisia paritara in cazul functionarilor publici).
Cunosc destule institutii publice care au primit circulara cu cate 4 zile libere neplatite pentru fiecare luna ... noiembrie si decembrie....
Oricum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ :) ... nu este singura lege care are un continut ambiguu si este adoptata de catre Parlament sau de Guvern prin asumarea raspunderii ;)
P.S.
Exista totusi posibilitatea de a se ataca din nou aceasta lege ? :hm:
Doamne...doar se spune clar ca nu se pot depasi 4 zile pe luna, iar diminuarea drepturilor salariale va fi de 15,5% medie lunara. Deci se coroboreaza cele doua criterii.
Iar daca s-a cazut de acord ca nu se va aplica prevederea pentru luna octombrie, mi se pare logic ca pentru luna nov. sa se aplice doar pentru intervalul ramas dupa intrarea in vigoare a legii, respectiv 12 nov. Si atunci diminuarea trebuie sa fie doar de 9,60%.
Daca veti citi cu atentie legea 329/2009, veti observa ca se stabileste acea obligatie de a se reduce cheltuielile cu personalul in medie cu 15.5% lunar (prin zile libere neplatite, reducerea programului de lucru, etc.) dar nu se precizeaza si vreo sanctiune in caz de nerespectare a acelui celebru art. 10!!! Mai departe, la articolul referitor la cumulul pensiei cu salariul, se stabilesc sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare, dar nu si pentru art. 10.
Eu consider ca, in aceasta forma, legea 329/2009 lasa totusi la dispozitia conducatorilor de autoritati si institutii publice aplicarea sau nu a art. 10.... Parerea mea:D
Art.10 din lege prevede obligatia conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre masurile prevazute de lege.
Prin urmare, legiuitorul a lasat la latitudinea conducatorilor care metoda o aplica.