avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dosar penal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dosar penal

Buna ziua,
Asociatia de proprietari (Bucuresti sect. 3) a blocului unde detin si in care lucuiesc, un apartament proprietate personala, a avut in perioada 2012- 2016 o conducere care s-a dovedit ca ne-a prejudiciat de aprox. 40.000 lei pentru ca administratorul ( asa cum sustine presedintele asociatiei) n-a constituit si virat la ANAF obligatiile fiscale obligatorii. Mai mult, din ce spune presedintele, administratorul ( de ce nu si contabilul si cenzorul ) este singurul vinovat pentru ca a falsificat documentele emise de banca unde asociatia avea deschis contul curent. Din spusele presedintelui, am inteles ca s-a deschis dosar penal pe numele fostului administrator dar, la ora actuala -chiar daca am cerut presedintelui, in repetate randuri sa-mi spuna stadiul in care se afla dosarul, nu am obtinut absolut nimic, Motivul invocat: dansul nu are nici un document referitor la acest dosar, singurul document fiind contractul incheiat cu avocatul care ne reprezinta in instanta.
Am studiat prevederile Legii nr 230/2007 si Legii nr 196/20.07.2018, sunt la curent cu drepturile proprietarilor.
Intrebare: daca reusesc sa aflu numarul dosarului, in calitate de proprietar pagubit mi se va permite sa consult dosarul aflat pe rol ( la Tribunal) ?
Cu multumiri

Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2018
luciapopp, utilizator
Cel mai recent răspuns: luciapopp , utilizator 13:50, 2 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Elena Marc a scris:

Nu. Dosarele aflate pe rolul instantelor nu pot fi consultate decât cu mandat de reprezentare dat de una din partile aflate in dosar cu menționarea calitatii dv. Daca sunteti parte in dosar veti primi citatie în care vi se indica o parola de acces la documentele conținute de dosar.
In caz contrar vizualizarea dosarului este permisa doar pe portalul instantei , unde puteti urmări stadiul, termenele si solutia pe scurt.
Prin accesare sectiunea Dosare pe portalul instantei din raza de domiciliu si introducere nume parte in dosar veti afla si numărul dosarului.

E posibil ca dosarul penal să se afle în faza de cercetare și încă nu e trimis la Judecătorie.
Noi avem un dosar penal depus în Iunie 2014 împotriva fostei conduceri din perioada 2010-2013 și încă e în faza de cercetare penală, cu toate că minim două Expertize Contabile au depistat un cumul de fapte penale, cea mai gravă fiind o Delapidare de 55000 de lei.
Eu am cerut, ca simplu proprietar în cadrul Asociație condusă de acei foști șefi infractori dovediți, studierea dosarului penal de la organul de cercetare penală și foarte rapid am obținut de la procuror acceptul, trecându-mă ca persoană vătămată, constituit ca Parte Civilă în acest dosar penal din Iunie 2014.
Așa am studiat timp de vreo 2 zile acest dosar imens, de vreo 600 de pagini, cu audieri a zeci sau sute de persoane.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Buna ziua,
a) Din cei aprox. 80 de adulti ( pe lista de intretinere sunt inregistrate 103 pers. din care , de cativa ani sunt prezente in mod constant, luna de luna 90 pers. nici unul in plus sau minus - acesta este un mare semn de intrebare si stiu la ce documente sa ma uit), cu o singura persoana se poate discuta.
In perioada 2009 - 2010, asociatia avea un presedinte care habar nu avea de atributiile sale si un administrator ce nu stia pe ce lume se afla -doar incasa banii si platea facturile care erau colorate cel mai frumos.
Pe la sfarsitul anului 2010, impreuna cu acea singura persoana care lucra si ea la un department de audit al unei banci cu traditie din tara), am luat toate documentele anului 2009 si 2010 si am intocmit evidenta contabila de la zero (fara nici o pretentie financiara de la nimeni) : registrul de casa, fise pt. fiecare apartament, fise pe fiecare furnizor, jurnal de venituri si cheltuieli, nici eu nu-mi mai amintesc la ora aceasta. Am reconstituit listele de intretinere si le-am confruntat cu cele care au fost afisate si in bz. carora s-au efectuat incasarile. A rezultat un prejudiciu de aprox. 5500 lei la nivelul lunii decembrie 2010. Procesul verbal finalizat, cu toate anexele a fost prezentat respectivilor pe la sfarsitul lunii ianuarie 2011.
Concluzia: presedintele si-a inaintat demisia, iar administratorul a luat drumul Spaniei nu l-a mai vazut nimeni nici pana astazi . Fac o precizare de care sunt foarte sigura: presedintele nu si-a insusit nici un leu si nu a stiut ce facea administratorul. Singurul punct slab a fost ca nu stia ce responsabilitati are.
Din 2011 a venit o alta echipa, actualul presedinte, o firma de administrare, care a disparut si aceea dupa un an dupa ce ne-a pus sa constituim fondul de reparatii si a refacut hidroizolatia terasei (alta vaca de muls), apoi a venit adimistratorul pe numele caruia avem deschis dosar penal si care ne-a prejudiciat de aprox. 40.000 lei - dupa spusele presedintelui. In februarie 2011,i-am transmis prin e-mail noului presedinte si administratorului toate fisele de apartament, fisele pe furnizor,, registrul de casa, tot ce lucrasem, doar ca sa continuie asa cum trebuie. Concluzia: la ora asta, totul este vraiste, pentru ca este mult mai convenabil.
Intre timp - acum vreo 3 ani, mi-am oferit ajutorul presedintelui pentru consultanta in domeniu- gratuit. S-a facut ca ploua, iar eu obosisem.
Nu ma mai interesa nimic, aveam responsabilitati familiale, sot si parinti de ingrijit, sanatatea proprie.
b) stiu ca nu pot efectua expertize pentru ca nu sunt atestata de Ministerul Justitiei (daca m-am exprimat bine)
c) sa devin cenzorul asociatiei, asta nu este prea greu ( mi s-a propus de cateva ori, dar am refuzat din mai multe motive pe care le voi expune poate in alta discutie). Consider ca este mai usor sa verific pe cineva -in speta in calitate de proprietar ) decat ca persoana platita.

Totusi, am obtinut ceva: Pe la inceputul lunii octombrie 2018 am trimis presedintelui o Notificare ( primita/ semnata/stampilata/datata cu toata indignarea posibila), prin care solicitam ( cu art, alin. Lege 190/20.07.1018) copii pe cheltuiala proprie dupa : toate documentele din care rezultau obligatiile fiscale restante, inclusiv documentele de plata (Op-uri/ chitante) si dupa documentele din dosarul penal ( macar cererea de chemare in judecata sau ceva de genul acesta).
Singurul raspuns (in nici un caz raspuns scris in 10 zile cf. legii sus mentionate) a fost ca, a aparut la avizier un tabel din care rezulta suma totala retinuta pentru ANAF ( inclusa in cotele de intretinere ), suma totala platita pana in prezent si restul de plata. De aici surpriza: in loc de aprox. 40.000 lei cat stiam cu totii ca este datoria totala catre ANAF, in mod miraculous aceasta a scazut la suma de aprox. 33.000 lei.
Despre dosarul penal, nimic. Pana la urma aflu eu ceva, ceva, numai sa ma tina sanatatea si nervii.
Va doresc o zi buna in continuare

Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
luciapopp, utilizator
Buna ziua,
Si eu am banuiala ca dosarul penal sa afla in faza de cercetare si logic ar fi sa existe cel putin o Expertiza Contabila. In acest caz, dupa cate stiu eu, expertizele de acest gen sunt suportate de pagubiti pana la o Hotatare judecatoreasca ramasa definitiva. Atunci, de ce nu am vazut pe lista de intretinere acest gen de cheltuiala repartizata? Sau nu cunosc eu toate aspectele.

Faptul ca ati obtinut acceptul procurorului mi se pare o cale foarte buna si o idee pentru care va multumesc mult.
O zi buna in continuare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La noi s-a hotărât în Adunarea Generală din 2015 să se plătească la nivelul Asociației, Expertiza Contabilă Judiciară, dar dosarul încă nu s-a trimis în judecată ! [ link extern ]
Buna ziua,
In legatura cu dosarul penal, am reusit sa vizualizez de la noul administrator un document (contract sa-l numesc asa), incheiat intre un avocat si asociatia de proprietari, din care rezulta obiectul contractului, numele administratorului care ne-a prejudiciat si onorariul platit. La insistentele scrise adresate presedintelui sa-mi comunice nr. dosarului, acesta mi-a aratat un sms primit de la avocat cu nr. dosarului care arata cam asa: "Parchetul de pe langa judecatoria sectorului 3 ( DSP nr. XXXXX/P/2017" ( in locul X-urilor era un nr. de 5 cifre). Am cautat nr. dosarului pe portatul justitiei si nu exista, mai mult, am inlocuit P-ul cu 301 si am obtinut acelasi rezultat, adica nimic. Ce sa cred ca a vrut sa spuna avocatul?
Cu multumiri.

Alte discuții în legătură

Bună ziua aș vrea să semnalez o problemă gravă . În calitate ... Mirela42 Mirela42 Bună ziua Aș vrea să semnalez o problemă gravă . În calitate de proprietari ai unui bloc de locuinte in sectorul 4 am fost notificati din 2018 de ... (vezi toată discuția)
Comitetul executiv al asociatiei de proprietari, poate lua hotararea de a-l da in judecata pe fostul administrator ? aeg aeg Fostul administrator al asociatiei de locatari, a furat niste bani, aproape jumatate de milliard de lei vechi. Ne-am dat seama ca se intampla acest lucru, ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de sfaturi, va rog! amiali amiali buna ziua! Sunt intr-o mare dilema: In urma cu cateva luni mi-sa propus sa fiu administrator de bloc, intru-cat actualul administrator ocupa aceata functie ... (vezi toată discuția)